Tratamente în caz de transpiraţie excesivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburarea poate fi reglată cu ajutorul injecţiilor cu toxină botulinică, prin iontoforeză, chirurgie sau fitoterapie. Transpiraţia excesivă (hiperhidroza) îşi pune amprenta negativ asupra vieţii sociale şi profesionale a peste unu la sută din populaţie.

Perioada verii se transformă într-un calvar pentru persoanele predispuse la hiperhidroză. Într-adevăr, transpiraţia este un proces fiziologic normal prin care corpul îşi reglează temperatura. Însă, sub acţiunea a o serie de factori (de exemplu, căldura, stresul), sistemul vegetativ simpatic (care controlează activitatea glandelor sudoripare) se dereglează şi stimulează în exces glandele.

Există mai multe tipuri de hiperhidroză (generalizată, primară, secundară, unilaterală etc.), iar cea mai frecventă este cea primară care debutează la pubertate. „Acest tip de hiperhidroză are localizare la nivelul axilei, picioarelor (tălpilor), palmelor, feţei şi în zona inghinală. Teoretic, la vârsta adultă, hiperhidroza primară ar trebui să se estompeze, însă se accentueză în anotimpul cald sau la stres", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Din fericire, în prezent, există câteva metode care pot fi de folos în menţinerea sub control a bolii.

Toxina botulinică, costisitoare, dar eficientă

Cea mai costisitoare, dar în acelaşi timp şi cea mai eficientă metodă de combatere a hiperhidrozei este injecţia cu toxină botulinică. Această substanţă acţionează prin blocarea transmiterii impulsului nervos către glandele sudoripare. Implicit, cantitatea de transpiraţie este diminuată. Din păcate, efectul unei fiole de toxină botulinică dispare după numai şase luni. Pentru a ţine boala sub control, procedura trebuie repetată. O fiolă cu toxină botulinică costă aproximativ 1.250 de lei.

Iontoforeza, în caz de palme umede

Hipersudoraţia de la nivelul palmelor poate afecta serios relaţiile sociale şi  profesionale. Potrivit medicilor dermatologi, numărul persoanelor care se confruntă cu această problemă este destul mare, deşi cele mai multe se simt jenate să recunoască. Transpiraţia excesivă de la nivelul palmelor se tratează eficient cu ajutorul iontoforezei, care constă în administrarea unei substanţe ionizate la nivelul glandelor sudoripare cu ajutorul curentului electric. Iniţial se fac două-trei şedinţe pe săptămână, cu durata de 10-20 de minute. Mai apoi, se recomandă un tratament de întreţinere, în timpul căruia şedinţele se realizează la distanţă de una-trei săptămâni. Procedura se poate aplica şi în cazul copiilor.

Prin chirurgie se scot glande sudoripare

Potrivit medicilor dermatologi, tratamentul chirurgical, denumit  simpatectomie toracică endoscopică (îndepărtarea unui segment din nervii simpatici ale căror terminaţii nervoase reglează activitatea secretorie a glandelor sudoripare), rămâne o metodă de excepţie în tratarea hiperhidrozei primare. Se aplică îndeosebi în cazul hiperhidrozei palmare şi axilare, iar pentru transpiraţia excesivă de la nivelul picioarelor se recomandă simpatectomia endoscopica lombară. Cu ajutorul acestei metode se pot îndepărta circa 30% din glandele sudoripare. Potrivit medicului Oana Clătici, unul dintre efectele secundare ale simpatectomiei este o aşa-numită transpiraţie compensatorie, care se manifestă la nivelul toracelui, abdomenului sau coapselor.

Poate fi simptomul unei boli

Orice tip de tratament pentru hiperhidroză trebuie însoţit  de o consultaţie medicală. Aceasta deoarece, în unele cazuri, transpiraţia în exces poate fi un simptom al unei tulburări neurologice, al bolii Parkinson, al diabetului ori al menopauzei.

Nucul, busuiocul şi menta, cele mai bune antiperspirante naturale

Alternativă la tratamentele moderne de sute de euro sunt terapiile naturiste. Cu multă răbdarea şi respectând tratamentul ca la carte, transpiraţia excesivă poate fi ţinută sub control. Un remediu eficient pe termn lung este infuzia din frunze de nuc. Aceasta se prepară din trei linguri de frunze uscate de nuc şi dintr-o cană de apă clocotită. Se beau câte trei linguri de ceai pe zi, după mesele principale. De asemenea, la fel de eficientă este şi infuzia de busuioc (preparată din zece frunze uscate şi dintr-o cană de apă fierbinte), din care se beau câte două căni zilnic, timp de patru săptămâni. Pentru mai multă eficienţă, se recomandă şi spălarea axilei cu acest amestec. O altă plantă cu efect antiperspirant este menta. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze şi o cană de apă fierbinte. Se bea câte o cană pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite