Tratamente eficiente pentru foliculită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrate în fază incipientă, medicamentele previn apariţia unor complicaţii de tipul furunculului. Foliculita se tratează simplu, prin respectarea câtorva reguli de igienă care previn răspândirea infecţiei şi prin aplicarea unor unguente pe bază de antibiotice.

Foliculita este o inflamaţie la nivelul rădăcinii firelor de păr şi adesea este confundată cu acneea, deoarece are aspectul unor mici leziuni cu puroi situate în zonele cu pilozitate, înconjurate de o zonă roşie.

„Foliculita este favorizată de unele traumatisme ale pielii ce reprezintă poarta de intrare pentru agenţii infecţioşi. Epilatul, igiena deficitară, imunitatea scăzută, transpiraţia, căldura, efortul fizic excesiv şi machiajul sunt principalii factorii care pot duce la apariţia ei", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. În cele mai multe cazuri, foliculita apare din cauza unei bacterii, mai exact pe fondul infectării cu stafilococul auriu. Însă poate fi favorizată şi de fungi (ciuperci) sau de bacterii gram negative.

Tratamentul se face diferenţiat

În general, tratamentul foliculitei se realizează în funcţie de severitatea inflamaţiei. Pentru formele uşoare de foliculită se aplică local soluţii antiseptice (de exemplu, betadine şi clorhexidine) sau unguente ce conţin antibiotice.

Dacă inflamaţiile nu trec cu ajutorul alifiilor, se recomandă ajutorul medicului dermatolog. Acesta va realiza un examen bacteriologic cu ajutorul antibiogramei şi unul micologic pe baza secreţiilor de la nivelul leziunilor. Dacă infecţia este cauzată de o bacterie, se administrează antibiotice (comprimate) cu spectru antistafilococic. În cazul foliculitelor cauzate de ciuperci, se vor administra medicamente antifungice (fluconazole, itraconazole şi terbinafine) pe cale orală sau local.

Totodată, pentru a reduce inflamaţia, unii medici recomandă administrarea de corticosteroizi.

Există şi situaţii în care foliculita este localizată la nivelul pielii capului, iar în acest caz se recomandă utilizarea unui şampon pe bază de seleniu sau de ketoconazol. „Pentru cazurile recurente de foliculită, tratamentul cu laser este cea mai bună soluţie. Cu ajutorul lui este distrus foliculul pilos şi, implicit, nu mai rămân leziuni pigmentare sau cicatrice", mai spune medicul dermatolog Oana Clătici.

Pot apărea complicaţii

Foliculita nu trebuie neglijată, deoarece poate da complicaţii pe termen lung, atenţionează medicii. Aceasta poate favoriza apariţia zonelor fără păr, din cauza distrugerii foliculilor piloşi.

De asemenea, o complicaţie frecvent întâlnită este apariţia furunculului. În cazul acestuia, debutul are loc sub forma unei foliculite superficiale, leziunea devenind însă rapid roşie, dureroasă şi având în centru o zonă cu puroi, care se elimină în aproximativ cinci-şapte zile.
Dacă furunculul este localizat la nivelul feţei, stoarcerea leziunilor este interzisă, deoarece există pericolul propagării infecţiei. Mai exact, infecţia se poate extinde la venele meningeale şi apare aşa-numita tromboflebită a sinusurilor care determină complicaţii neurologice şi chiar deces.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite