Tratamente care ţintesc cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul radioterapeut oncolog Nicolae Verga stabileşte zona de acţiune a ultrasunetelor
Medicul radioterapeut oncolog Nicolae Verga stabileşte zona de acţiune a ultrasunetelor

Noile medicamente, ultrasunetele HIFU şi criogenia vor înlocui treptat chimioterapia, cu efecte secundare reduse şi rată mare de succes. În ultimii ani, au căpătat o importanţă tot mai mare noile terapii personalizate anticancer.

Anual, tumorile maligne fac 1,4 milioane de victime în lumea întreagă. Investigaţiile performante, solicitate din ce în ce mai frecvent, dar şi stilul de viaţă nesănătos fac ca numărul cazurilor de cancer să crească de la an la an.

Cercetările moderne aduc speranţe noi în lupta cu boala şi reduc impactul pe care îl au asupra bolnavului atât aflarea diagnosticului, cât şi efectele secundare ale terapiei clasice.

Ultrasunetele HIFU ard tumoarea

Procedeul HIFU-HCU este cea mai recentă alternativă din România la metodele clasice de tratament. Este o metodă neinvazivă şi nedureroasă ce foloseşte ultrasunete de înaltă intensitate care supraîncălzesc tumoarea şi o distrug, fără să acţioneze asupra ţesutului sănătos.

Poate trata tumorile solide de ficat, de rinichi, de oase, de sân, de pancreas, de ţesuturi moi şi alte tumori solide, conform evaluării medicale. Metoda este oferită de Centrul Clinic HIFU Terramed Conformal din Bucureşti.

Ca orice terapie ţintită, hipertermia poate fi folosită singură sau poate fi inclusă în schema de tratament, alături de chimioterapie, radioterapie şi de intervenţiile chirurgicale.

„De exemplu, o tumoare mare poate fi micşorată semnificativ prin această metodă, după care intervenţia chirurgicală devine mult mai puţin laborioasă. De asemenea, poate fi indicată în situaţiile în care cancerul nu mai răspunde la citostatice sau la iradiere", explică medicul radioterapeut oncolog Nicolae Verga, coordonatorul clinicii.

Perioada de recuperare a bolnavului este de aproximativ 24 de ore, iar costul unei astfel de intervenţii începe de la 1.500 de euro.

Criogenia este utilă pentru prostată

Criogenia se bazează pe îngheţarea tumorii la minus 195 de grade. Dezgheţarea duce la ruperea membranelor celulelor canceroase, distrugând tumoarea. Este o metodă minim invazivă, folosită până acum cu succes în extirparea tumorilor renale şi de prostată. Intervenţia are riscuri reduse, nefiind sângerândă şi nu produce modificări funcţionale semnificative.

Moleculele moderne tratează metastazele

Tratamentul cu molecule moderne (Avastin, Tarceva, Herceptin) reprezintă o altă metodă personalizată de terapie. Acţionează prin eliberarea de substanţe care distrug celulele tumorale.

Creşte speranţa de viaţă a bolnavilor şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii în cazul cancerului bronhopulmonar, colorectal, pancreatic, renal şi mamar. Avantajul constă în faptul că aceste molecule pot acţiona asupra cancerelor difuze, precum şi asupra celor care au metastazat.

„Astfel de tratamente au crescut speranţa de viaţă a pacienţilor cu metastaze de până la cinci ori", subliniază conferenţiarul doctor Tudor Ciuleanu de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca.

Aproximativ 4.000 de bolnavi de cancer din România beneficiază gratuit de tratament cu molecule ţintite, prin acordul Comisiei Naţionale de Oncologie.

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate“

Dosar: În căutarea fertilităţii pierdute.
Ce factori ne afectează capacitatea de reproducere.
Tehnici medicale de ultimă oră pentru obţinerea sarcinii.

Cum se poate trata vertijul.
Când este necesar să scoatem amigdalele.
Condimente care te feresc de boli.
5 motive care duc la infidelitate.
Discul intervertebral artificial repară coloana.

CITIŢI MAI JOS DESPRE O TÂNĂRĂ DIN BANAT CARE ÎNVINGE CANCERUL ÎN GERMANIA:

Dana Dobromir: „Am hotărât să lupt cu cancerul pentru părinţii mei. Ştiu că sunt totul pentru ei”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite