Tratamente „miraculoase“, dar mincinoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preparatele cu hormoni din plante pentru mărirea sânilor sunt periculoase în cazul persoanelor cu risc de cancer
Preparatele cu hormoni din plante pentru mărirea sânilor sunt periculoase în cazul persoanelor cu risc de cancer

Sunt prezentate ca alternative sănătoase ce rezolvă probleme pentru care medicina clasică nu a găsit încă soluţiile cele mai bune. În cel mai bun caz, aceste tratamente au efect de tip placebo, în cel mai rău caz, ne afectează sănătatea, dar în niciun caz nu au efectele miraculoase pe care le pretind producătorii.

Sunt uşor de recunoscut pentru că, invariabil, sunt prea bune pentru a fi adevărate. Mai exact, pretind că pot vindeca sau trata o gamă largă de afecţiuni de la căderea părului până la impotenţă şi tumori canceroase.

Producătorul nu ne sfătuieşte să luăm aceste tratamente cosultând medicul specialist şi nici nu precizează faptul că sunt necesare investigaţii amănunţite înainte de începerea tratamentului. Însă medicii ne recomandă să ne ţinem departe de astfel de terapii-minune care se dau drept potrivite pentru oricine.

Potenţă stimulată cu anestezic

Promit erecţie îndelungată, pretind că tratează ejacularea precoce şi impotenţa şi că ajută la desfăşurarea unui act sexual normal chiar şi la persoanele care au disfuncţii sexuale. Foarte comod de procurat, deoarece se găsesc înclusiv pe Internet, în magazine online, şi uşor de folosit, sprayurile pentru menţinerea erecţiei şi pentru prevenirea ejaculării precoce sunt, de fapt, anestezice slabe.

Folosindu-le, există şi riscul de a produce o scădere a sensibilităţii vaginale a partenerei, din cauza transferului anestezicului. „Nu recomand astfel de produse, fiindcă medicina clasică are soluţii eficiente pentru disfuncţiile sexuale", explică medicul urolog Cristian Surcel de la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Fundeni.

Guma care măreşte sânii

O companie farmaceutică japoneză pretinde că a creat o gumă de mestecat sută la sută naturală, capabilă să mărească dimensiunea sânilor. Ingredientul miraculos care creşte proporţiile glandei mamare fără chirurgie este o plantă sălbatică tailandeză, Pueraria mirifica, ce conţine fitoestrogeni care imită efectul estrogenilor.

Producătorii spun că testele efectuate de ei au demonstrat că planta poate creşte dimensiunea sânilor cu peste optzeci la sută. În plus, aceeaşi gumă promite ca efecte „secundare" o mai bună hidratare a pielii, estomparea ridurilor, reducerea crampelor menstruale şi o stare generală mai bună.

Fitoterapeuţii avertizează însă că aceste preparate pot fi ineficiente şi chiar periculoase. Deşi nu există studii care să demonstreze eficienţa fitohormonilor în mărirea sânilor, se ştie că aceştia sunt implicaţi în dezvoltarea tumorilor.

De aceea, este interzisă administrarea lor la persoanele cu predispoziţie pentru cancerul de ovare şi de sân. Preparatele cu fitohormoni sunt interzise în perioada de creştere, fiindcă pot conduce al numeroase disfuncţii. „Adolescentele nu trebuie să ia, sub nicio formă, fitohormoni.

Organismul lor deja traversează o perioadă de furtună hormonală, iar preparatele cu fitohormoni nu sunt indicate", precizează medicul de familie cu competenţe în fitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Medas din Bucureşti.

Batoanele pentru slăbit, un mit

„Combat senzaţia de foame şi au un efect de detoxifiere a stomacului. Se recomandă consumarea a maximum două-trei batoane pe zi, un baton putând înlocui o masă, deoarece asigură şi necesarul de nutrienţi. Cu cât sunt înlocuite mai multe mese, cu atât se va realiza mai repede eliminarea grăsimilor", se precizează în prezentarea unui produs pentru slăbit.

Medicii nutriţionişti avertizează însă că este nevoie de o alimentaţie echilibrată şi de sport pentru a pierde kilogramele în plus fără riscuri.

Kombucco Orientalis, bun pentru orice

„Kombucco Orientalis poate fi consumată oricând, de oricine, cu excepţia diabeticilor (conţine zahăr). Principiile active recomandă Kombucco Orientalis pentru cancer, boli ale sistemului digestiv, boli şi probleme specifice femeilor, boli ale sistemului vascular şi limfatic, mătreaţă, apetit scăzut, îmbunătăţirea vederii, ajută la reducerea dependenţei de alcool, combate căderea părului, tratează boli ale sistemului respirator, ajută la slăbit etc.", precizează site-ul www.kombucco.ro.

Un astfel de produs face parte din categoria celor prea bune pentru a fi adevărate, iar specialiştii recomandă precauţie în folosirea lui.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite