Tratament nou pentru scleroza multiplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu scleroză multiplă (SM) recurent-remisivă (cea mai comună formă de boală) ar putea prezenta un risc de leziuni cerebrale cu 89 la sută mai mic cu ajutorul unui nou tratament, potrivit oamenilor de ştiinţă francezi de la compania farmaceutică Roche.

Recent, cercetătorii au testat cu rezultate foarte bune o moleculă care, pe viitor, ar putea sta la baza unui tratament revoluţionar al SM.
O parte din bolnavii participanţi la studiu au primit această moleculă, iar restul placebo.

Ulterior, prin intermediul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM) s-a observat o reducere semnificativă a leziunilor nervoase în cazul bolnavilor din primul grup.

„Noua moleculă este un anticorp monoclonal umanizat, în fază experimentală, şi are rolul de a ţinti selectiv anumite celule despre care se crede că joacă un rol critic în scleroza multiplă. Mai exact, molecula interacţionează cu sistemul imunitar pentru a elimina aceste celule", explică medicul neurolog Ludwig Kappos, coordonatorul studiului.

Afectează tot mai mulţi tineri

Scleroza multiplă este o boală autoimună ce afectează sistemul nervos central, fiind cea mai invalidantă boală la tinerii cu vârste de până în 40 de ani. Cauza exactă a bolii este încă necunoscută, iar printre simptomele timpurii se numără lipsa coordonării mişcărilor, durere la nivelul globilor oculari, furnicături, ameţeală şi vertij.

Scleroza multiplă recurent-remisivă se întâlneşte la aproximativ 85 la sută din totalul cazurilor. În general, bolnavii cu scleroză multiplă recurent-remisivă înregistrează recăderi şi leziuni nervoase care le afectează semnificativ calitatea vieţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite