Tratament nou pentru „boala de reflux“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii care suferă de reflux gastroesofagian au arsuri în capul pieptului. Cei diagnosticaţi cu această afecţiune pot recurge la o operaţie modernă. Intervenţia se face pe cale orală, evitându-se incizia abdominală, şi are succes în 80 la sută din cazuri.

Aproape 10 la sută din populaţie se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian, afecţiune digestivă prezentă atât la vârstnici, cât şi la tineri.

Boala este însoţită de senzaţia de arsură în capul pieptului şi de regurgitaţii (venirea pe gât a conţinutului gastric), putând fi cauzată de hernia hiatală (o porţiune mică din stomac „alunecă" spre torace prin diafragmă). Toţi cei cu astfel de simptome trebuie să se prezinte la medicul gastroenterolog pentru evaluare şi pentru indicarea tratamentului potrivit.

Pe lângă regimul igieno-dietetic (se impune evitarea tutunului, alcoolului şi condimentelor), boala de reflux gastroesofagian se poate trata medicamentos sau chirurgical. Se poate recurge fie la metoda chirurgicală clasică, laparoscopică, fie la o intervenţie minim invazivă. În cazul în care se cronicizează, refluxul gastroesofagian poate da leziuni la nivelul esofagului, în unele cazuri evoluând chiar spre cancer.

Este nevoie de anestezie generală

Operaţia nouă de tratare a refluxului gastroesofagian este disponibilă şi în România, o astfel de intervenţie putându-se efectua la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală.

În cadrul acestei noi intervenţii nu mai este nevoie de incizia abdominală, medicii operând prin introducerea unui dispozitiv prin gura pacientului. Astfel, „nu se mai taie abdomenul pacientului, ci se lucrează cu ajutorul endoscopului, la care este ataşat un dispozitiv numit EsophyX. Cu ajutorul acestuia, se efectuează suturi între structurile esofagiene şi cele gastrice, prin care se reconstruieşte valva gastroesofagiană", explică medicul primar chirurgie generală Mircea Beuran, cel care a efectuat o astfel de intervenţie alături de Adrian Lobonţiu, specialist în chirurgia fără incizii de la spitalul „Henri Mondor" din Franţa. Operaţia durează cel mult o oră şi se efectuează cu anestezie generală.

„Această nouă intervenţie este indicată pacienţilor cu hernie hiatală mică (sub doi centimetri), fiind contraindicată celor cu boli grave ale esofagului", precizează medicul Mircea Beuran. Înainte de intervenţie, este nevoie de un bilanţ endoscopic efectuat de medicul gastroenterolog, cel care şi indică o astfel de operaţie.

Are o rată mică de eşec

Există un risc de 20 la sută ca operaţia să nu reuşească. După cel mult 24 de ore, pacientul poate fi externat, fiind nevoie de o perioadă de două luni de recuperare. Pacienţii care vor să recurgă la această operaţie trebuie să îşi cumpere singuri dispozitivul EsophyX, care costă aproximativ 3.000 de euro, intervenţia nefiind decontată de Casa Naţională de Asigurări.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite