Tratăm bine TBC-ul, dar nu scăpăm de el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tusea persistentă este principalul simptom care anunţă prezenţa bacilului Koch în corp
Tusea persistentă este principalul simptom care anunţă prezenţa bacilului Koch în corp

Potrivit specialiştilor, ţara noastră stă foarte bine la tratarea tuberculozei şi, cu toate acestea, avem cei mai mulţi bolnavi din UE. Datele statistice arată că în România sunt înregistrate circa 100 de cazuri de TBC la 100.000 de persoane, comparativ cu doar 47 de cazuri la 100.000 de locuitori ai Uniunii Europene.

Deşi avem una dintre cele mai ridicate rate de succes terapeutic din Europa, în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de tuberculoză ne clasăm pe primul loc. Acest lucru se explică prin faptul că cele mai multe persoane nu merg la medic încă de la primele semne de boală şi astfel nu poate fi prevenită îmbolnăvirea celor din jur.

10 la sută din cei infectaţi se îmbolnăvesc

Bacilul Koch, care stă la baza declanşării tuberculozei, se transmite pe cale aeriană (prin tuse, strănut), însă persoana infectată nu dezvoltă boala decât dacă are un sistem imunitar slăbit. Potrivit medicilor, doar 10 la sută din persoanele infectate cu bacilul Koch se îmbolnăvesc de tuberculoză, uneori chiar după mai mulţi ani de la infectare. Acest lucru înseamnă că tuberculoza poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie bogată în vegetale, eliminarea stresului şi pe combaterea sedentarismului.

„Infecţia progresează spre boală atunci când organismul este slăbit din cauza oboselii excesive, alimentaţiei deficitare, fumatului, eforturilor fizice sau intelectuale excesive, alcoolismului, expunerii la frig şi la poluanţi sau pe fondul unor boli asociate, precum diabet, cancer, infecţie cu HIV", explică medicul pneumolog Elmira Ibraim, coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Potrivit medicilor, transmiterea bacilului Koch necesită un timp îndelungat de contact cu persoana infectată, mai exact, peste patru ore petrecute într-un spaţiu închis. De aceea, cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire sunt familia, colegii de muncă sau prietenii bolnavului.
Încă de la primele simptome, ar trebui să ne prezintăm la medic.

Simptomul cel mai elocvent este tusea (care persistă peste 21 de zile), care se accentuează progresiv şi este însoţită de expectoraţie. În unele cazuri însă, mai pot apărea febra, expectoraţie cu sânge şi scăderea poftei de mâncare. Deoarece unele simptome nu ridică probleme, cei mai mulţi bolnavi amână vizita la medic, crescând riscul de infectare a celor din jur. „Cea mai eficientă metodă pentru prevenirea transmiterii tuberculozei este descoperirea şi tratarea corectă a bolnavilor înainte de a deveni contagioşi. Însă, în România, rata de succes terapeutic al bolnavilor de tuberculoză este de peste 82 la sută, una dintre cele mai ridicate rate din Europa", explică medicul pneumolog Elmira Ibraim.

Tratamentul, minimum şase luni

Tuberculoza poate fi eradicată în proporţie de peste 95% însă cu condiţia ca tratamentul, care trebuie să dureze minimum şase luni, să fie urmat corect. De aceea, se recomandă ca tratamentul să fie început în spital, mai ales ca bolnavul să fie izolat de persoanele sănătoase.
Tratamentul are două faze: una de atac, ce durează două luni, şi cealaltă aşa-numită de continuare. Însă, dacă tratamentul este urmat corect, după doar două luni, bacilii sunt complet eradicaţi. Spre deosebire de alte boli, după terminarea tratamentului nu se impune schimbarea radicală a stilului de viaţă. „Dacă pacientul urmează tratamentul corect, nu este nevoie de un regim de viaţă special. Se impun câteva reguli care se aplică la orice persoană sănătoasă:  alimentaţie corespunzătoare, odihnă, evitarea stresului de orice fel şi a efortului fizic sau intelectual excesiv, a frigului, a umezelii, a fumatului şi a alcoolului", conchide specialistul. 

Bolnavii au un statut special

Investigaţiile, tratamentul, spitalizarea şi controlul bolnavului cu tuberculoză este gratuit. Prin urmare, orice persoană care suspectează că are tuberculoză se poate prezenta direct la pneumolog, fără trimitere de la medicul de familie, chiar şi în situaţia în care nu este asigurat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite