Transplantul de ficat a intors 45 de romani din morti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, condus de prof. dr. Irinel Popescu, s-au efectuat, din aprilie 2000, 78 de transplanturi la 74 de bolnavi. Rata de supravietuire este de

La Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, condus de prof. dr. Irinel Popescu, s-au efectuat, din aprilie 2000, 78 de transplanturi la 74 de bolnavi. Rata de supravietuire este de 61 la suta. Rezultatele pot fi considerate bune daca se tine cont de conditiile din Romania, care nu se compara cu cele din tarile dezvoltate si de faptul ca, de multe ori, s-au acceptat cazuri foarte grave, cu putine sanse, din start. Prof. dr. Irinel Popescu ne-a amintit cazurile cele mai remarcabile.
Cum se simt pacientii care au ajuns la Centrul de Transplant Hepatic de la Fundeni?
- Cei mai multi dintre bolnavii transplantati si-au reluat activitatea profesionala. Domnul Penea Gheorghe si Timeea Balogh au implinit 5 ani de la transplant. Mihaela Balamean, care are un dublu transplant de ficat si rinichi, a terminat facultatea si duce o viata activa. Am avut placerea sa asist la sustinerea tezei de doctorat de catre dl. procuror Gavril Paraschiv, care, inainte de transplant, isi facuse deja testamentul. De curand, d-lui Paraschiv i-au aparut doua carti de specialitate, la Editura Cartea Universitara. Dl. Ionel Catrinoiu, care dupa transplant si-a reluat postul de director la o mare intreprindere craioveana, m-a sunat de curand sa-mi spuna ca va pleca intr-o vizita in Egipt, cu ministrul economiei, Codrut Seres. M-a rugat sa pun o vorba buna la ministru, ca sa sustina intreprinderea. Dl. Penea Gheorghe mi-a trimis acum cativa ani o vedere de la Niagara. Timeea Balogh are 6 ani si vorbeste deja doua limbi, maghiara si romana.
Ati efectuat pentru prima data transplantul de celule stem in Romania. Se poate extinde aceasta procedura la mai multi pacienti?
- In prezent putem parcurge o serie de etape pentru separarea acestui tip de celule din sangele periferic, ceea ce s-a intamplat si in cazul Lucretiei Toader. Ceea ce nu putem face este asa-numita expandare a acestor celule, pentru care avem nevoie de un laborator special acreditat in acest sens. Intr-o prima etapa, am putea incepe cu gradul de concentratie pe care il putem obtine in acest moment, scontand pe un efect mai modest decat acela pe care l-am putea obtine aplicand metoda in intregime. Alternativa ar fi sa asteptam pana cand vom avea un laborator acreditat, ceea ce s-ar putea realiza probabil in urmatoarele 6 luni.
Ce faceti ca sa evitati criza de organe pentru transplant?
- Sunt masuri institutionale si masuri medicale. Sistemul de transplant se va restructura din 2006, odata ce Agentia Nationala de Transplant va incepe sa functioneze. Agentia s-a infiintat in acest an, avand un director executiv, dr. Victor Zota, si un presedinte al Consiliului Stiintific, respectiv subsemnatul. Am reusit sa trecem prin Parlament un amendament care sa permita incadrarea Agentiei cu un numar de functionari, in cea mai mare parte coordonatori de transplant. Rezultatele se vor vedea si vor fi spectaculoase, dar niciodata nu vor fi suficiente organe pentru nevoi.
Exista vreo solutie?
- In acest an vom avea 11 transplanturi, desi am avut doar patru donatori in moarte cerebrala. Diferenta o reprezinta operatiile cu parti de ficat de la donator viu si "impartirea" ficatului de la donator-cadavru. Acest lucru presupune eforturi mai mari din partea echipei operatorii, dar si rezultatele sunt pe masura.
Ce parere au specialistii britanici despre rezultatele transplantului de celule stem?
- Pacienta se simte bine si a fost recent la Bruxelles, fiind invitata la un congres al transplantatilor cu celule stem. Prof. Nagy Habib a venit la Bucuresti pentru a analiza rezultatul, dar si pentru a efectua rezectii hepatice cu aparatul de radiofrecventa pe care l-a inventat chiar el.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite