Transplant de rinichi între soţie şi soţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 35 de ani şi-a salvat soţul de la dializă şi i-a donat rinichiul drept. O compatibilitate imunologică şi morfologică bună între soţi se întâlneşte foarte rar. De altfel, o persoană are şanse de 1 la 16 milioane să găsească un donator.

Familia Ion trăieşte în Călăraşi. Sunt căsătoriţi de şapte ani. Problemele de sănătate au apărut în urmă cu trei ani, când soţul s-a îmbolnăvit de rinichi. Cu toate îngrijirile medicale, boala a evoluat, iar soţul a ajuns la insuficienţă renală decompensată. În luna ianuarie a acestui an, bărbatul în vârstă de 31 de ani a fost nevoit să treacă pe dializă. O şansă pentru el era găsirea unui donator de rinichi. Norocul bărbatului a fost că, după ce el şi soţia de 35 de ani şi-au făcut analizele, au aflat că sunt compatibili.

Compatibilitate mare

Medicii de la Fundeni spun că între cei doi pacienţi există o compatibilitate imunologică şi morfologică în proporţie de 66%, ceea ce a permis transplantul. Femeia i-a donat soţului său rinichiul drept. „Vorbim despre un caz spectaculos. Între cei doi parteneri de viaţă există acea compatibilitate care a permis efectuarea unei astfel de intervenţii chirurgicale", a spus prof. dr. Ionel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni.

El a mai spus că din iunie 1997 şi până în prezent, la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni s-a realizat un număr record de transplanturi, peste 1.200, din care 80% cu rinichi de la donatori în viaţă şi 20 % cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală. Dar numai trei astfel de donaţii au avut loc între soţi: două în care erau donatori bărbaţii şi una în care donatoare era femeia. „Pacienţii, atât donatoarea, cât şi soţul ei, sunt bine. Rinichiul transplantat şi-a reluat imediat funcţia şi a produs urină. Pacientul va sta două săptămâni în spital sub observaţia medicilor", a spus prof. dr. Sinescu.

La sfârşitul săptămânii trecute, specialiştii de la Fundeni au realizat un transplant cvadruplu, adică au prelevat rinichii de la doi pacienţi aflaţi în moarte cerebrală şi i-au transplantat la patru pacienţi care se aflau pe lista de aşteptare pentru transplant. Operaţiile de acum survin la câteva săptămâni de la o premieră medicală pe care au efectuat-o medicii de la Fundeni la 21 februarie, când au făcut primul transplant de rinichi între gemeni în vârstă de 42 de ani. În februarie, operaţia de transplant de rinichi a fost realizată de echipa condusă de prof. dr. Ioanel Sinescu. Operaţia efectuată ieri la Fundeni survine cu o zi înainte de Ziua Naţională a Transplantului.

Listă de aşteptare

La Centrul de Transplant Renal Fundeni sunt mai mult de 1.000 de persoane care aşteaptă un transplant de rinichi. Medicii spun că, în majoritatea cazurilor, 75-80%, organele provin de la donatori în viaţă cu care beneficiarii se înrudesc genetic. Din această cauză, anual, la Fundeni au loc numai 100 de transplanturi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite