Toxina botulinica - surpriza din conserve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odata cu venirea toamnei, gospodinele dau zor cu prepararea conservelor. Incet, incet, camara se umple cu suc de rosii, bulion si zarzavaturi conservate. La acestea se adauga si produsele din carne

Odata cu venirea toamnei, gospodinele dau zor cu prepararea conservelor. Incet, incet, camara se umple cu suc de rosii, bulion si zarzavaturi conservate. La acestea se adauga si produsele din carne sau peste. Preparatele obtinute in casa pot fi, insa, un adevarat pericol atunci cand legumele sau carnea sunt preparate insuficient sau incorect. Specialistii spun ca cele mai periculoase sunt conservele de peste si cele de carne, dar si produsele afumate. Aceleasi riscuri sunt si in cazul preparatelor pentru care se folosesc intestine de animale, cum ar fi carnatii, toba sau caltabosul. Una dintre bolile care pot aparea in aceste cazuri este botulismul, o intoxicatie alimentara extrem de severa. Sporii de Clostridium botulinum se gasesc pe pamant, pe legume si chiar in intestinele animalelor. Specialistii sustin ca toxina botulinica este cea mai cunoscuta otrava, o cantitate infima putand ucide un cal. "Boala debuteaza cu stari de greata, dureri abdominale, diaree sau constipatie, aceste simptome facandu-si aparitia la 18-24 de ore de la consumarea alimentelor "vinovate". Simptomele care apar ceva mai tarziu sunt tulburari vizuale (vedere dubla), de inghitire, senzatie de uscaciune a gurii, dificultate in vorbire si duc pana la paralizii. Daca paralizia afecteaza muschii respiratori, pacientul poate sa moara", ne-a explicat dr. Alexandru Rafila, director general al Directiei Generale de Sanatate Publica si Inspectie Sanitara de Stat din Ministerul Sanatatii. Medicii recomanda prezentarea de urgenta la medic la aparitia primelor semne de boala. Singura posibilitate de tratament este administrarea unui ser antitoxic. Recuperarea pacientilor se face lent, in luni de zile, iar problemele de vedere cauzate de toxina botulinica se corecteaza numai cu ochelari. Daca prepararea industriala a conservelor asigura, prin procesele tehnologice avansate, reducerea riscurilor pentru sanatatea consumatorilor, conservele facute in casa pot deveni un pericol. "Marea problema in legatura cu conservele facute in casa este ca nu sunt sterilizate corespunzator. Apoi, este foarte important ca legumele si fructele de pamant sa fie spalate foarte bine, chiar frecate usor cu o perie, pentru ca sporii bacilului botulinic se afla, in primul rand, pe sol. De retinut ca semnul cel mai evident ca produsul din conserva are toxina botulinica este umflarea capacului. Asta inseamna clar ca alimentele respective nu mai trebuie consumate. Cu atat mai mult, sunt de evitat produsele care emana mirosuri neobisnuite, care nu trebuie nici macar "gustate"", ne mai spune dr. Alexandru Rafila. In cazul produselor care pot fi puse pe foc, chiar daca au toxina botulinica, aceasta se distruge daca alimentul este fiert cel putin 20 de minute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite