Toxiinfecţiile alimentare vă pot strica vacanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toxiinfecţiile alimentare vă pot strica vacanţa
Toxiinfecţiile alimentare vă pot strica vacanţa

Peste 200 de infecţii cu virusuri, bacterii şi cu paraziţi pot apărea din cauza mâncării alterate. Copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu boli cronice sunt cei mai afectaţi în urma consumului de alimente păstrate în condiţii improprii.

Cea mai frecventă formă a toxiinfecţiilor alimentare este cea cauzată de bacteria Salmonella, care se găseşte în special în carne, lactate şi în ouăle depozitate în condiţii neadecvate. Simptomele, care apar după o perioadă de la opt până la 48 de ore după consumul alimentelor, constau în diaree, dureri de cap şi de burtă, vărsături şi febră.

De aceea, specialiştii recomandă să congelaţi carnea imediat după achiziţionarea ei, în cazul în care nu intenţionaţi să o gătiţi imediat. De asemenea, nu este indicată recongelarea cărnii după ce a fost dezgheţată. 

Nici produsele din carne foarte condimentate nu sunt indicate, deoarece este posibil ca excesul de condimente să aibă drept scop mascarea mirosului şi gustului de aliment alterat.

Bacteria care provoacă avort

În brânzeturile moi, în anumite sortimente de carne insuficient preparată termic, în laptele nefiert şi în preparatele care conţin ou sau peşte afumat se găseşte o bacterie numită Listeria, care este extrem de periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate.

Consecinţele ei pot fi naşterea prematură şi, în cazuri grave, pierderea sarcinii. De asemenea, nou-născutul poate fi grav bolnav dacă a fost infectat cu Listeria înainte de naştere. Persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cum sunt cele care suferă de cancer sau de SIDA, dar şi persoanele în vârstă, pot prezenta complicaţii de tipul septicemiei. Bacteria poate fi distrusă prin prepararea alimentelor la temperaturi înalte.

Stafilococul auriu, prezent în sendvişuri

Salatele, sendvişurile, produsele de patiserie pregătite în condiţii improprii de o persoană bolnavă de rinofaringită pot reprezenta şi ele un pericol, putând fi contaminate cu Stafilococul auriu.

Simptomele (vărsături, dureri abdominale şi diaree) apar foarte repede, între două şi patru ore de la ingerarea alimentelor. De aceea, este important să fiţi foarte atenţi la condiţiile de depozitare a alimentelor din magazinul sau din restaurantul respectiv şi la starea de sănătate a personalului.

Toxinele din conserve, risc de paralizie

Intoxicaţia cu Clostridium botulinum, cauzată în principal de consumul conservelor alterate, este răspunzătoare pentru apariţia unor simptome precum: tulburări de vedere, uscăciune a gurii, vărsături constipaţie sau diaree, iar în cazuri grave, chiar paralizie.

Simptomele botulismului apar între 12 şi 36 de ore de la consumarea conservelor contaminate. De aceea, este foarte important să verificaţi data de expirare a acestor produse.

Prevenţie

Respectarea unor reguli simple de igienă previne toxiinfecţiile.  „Prima regulă constă în spălatul pe mâini înainte de a mânca sau de a găti. De asemenea, trebuie spălate alimentele care urmează să fie consumate, dar şi ustensilele ce vor fi folosite la gătit. În plus, produsele alimentare perisabile, cum sunt îngheţata, frişca, prăjiturile care conţin ou şi care se pot altera în 10 minute din cauza căldurii, nu trebuie consumate de pe o zi pe alta“, atrage atenţia  medicul de familie Călin Ciubotaru. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite