Topul bolilor care le dau de furcă românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţara noastră se înregistrează „recorduri“ în privinţa frecvenţei unor boli ca TBC-ul, cancerul de col şi infecţiile sexuale. Românii nu sunt suficient de bine informaţi şi neglijează controalele medicale periodice. În plus, nici sistemul nu le vine în ajutor cu programe de screening.

Bolile cardiovasculare fac cele mai multe victime în lume, iar România se situează de foarte mulţi ani pe primul loc în Uniunea Europeană (U.E.) şi pe locul al treilea în Europa atât în ceea ce priveşte incidenţa acestor afecţiuni, cât şi în privinţa mortalităţii cauzate de ele.

Accesul dificil la medici, una dintre cauze

Potrivit studiului Cardio-Zone, publicat anul trecut, aproape 40% din românii adulţi au hipertensiune arterială, 21,7% fumează, 18,6% au o valoare a glicemiei peste cea normală, 31,4% au un nivel crescut al colesterolului şi peste 26% sunt obezi. „Aceste procente nu diferă de cele întâlnite în alte ţări europene. Nu factorii de risc cardiovascular sunt problema, ci faptul că sistemul nostru sanitar nu i-a putut ţine în frâu. Lipsa de medici, de acces constant la specialişti şi educaţia sanitară insuficientă sunt probabil motivele pentru care frecvenţa afecţiunilor cardiovasculare şi rata mortalităţii sunt atât de mari în România. Poate fi vorba şi de o trăsătură genetică şi de stresul cauzat de incertitudine, mai ridicat decât în restul ţărilor U.E.", spune prof. dr. Mircea Cinteză, medic cardiolog.

Dincolo de asta, o cauză determinantă comună a problemelor de sănătate sunt obiceiurile alimentare, populaţia României fiind consumatoare de grăsimi saturate care cresc nivelul colesterolului şi mai puţin de legume şi de fructe.

Cancerul, depistat prea târziu la noi

Nu suntem fruntaşi la rata de mortalitate prin cancer în Europa, însă ocupăm primele locuri la incidenţa anumitor forme de tumori. Nu avem încă un Registru naţional de cancer, dar statisticile europene care au inclus şi ţara noastră semnalează cifre alarmante: primul lor în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin şi al treilea (după Lituania şi Bulgaria) la numărul de cazuri de cancer de acest tip. De asemenea, suntem pe primul loc la numărul de cazuri de cancer de sân.

Mortalitatea ridicată în cancerul de col uterin este în mare parte consecinţa depistării târzii a maladiei, în stadiile 3 şi 4, când tratamentele nu mai sunt eficiente. „Avem nevoie în România de un program de screening pentru toate femeile active sexual. Prin efectuarea anuală a testului Babeş-Papanicolau se pot depista precoce cazurile de cancer de col. În Suedia, de exemplu, femeilor li se impune să-l facă. Altfel, pierd nişte drepturi incluse în asigurarea de sănătate", spune dr. Florin Băcanu, medic primar oncolog la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.

Hepatita, la cote epidemice

Un raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (E.C.D.C.) publicat anul trecut plasa România pe locul al treilea în Europa la numărul de cazuri de hepatită A, după Letonia şi Cehia, cu 15 îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. În topurile europene suntem şi în ceea ce priveşte hepatitele B şi C. De aici şi numărul mare de afecţiuni hepatice precum ciroza în rândul românilor.

TBC-ul, în continuare o problemă

Un alt motiv de îngrijorare la noi în ţară este infecţia cu bacilul Koch. Deşi în declin în ultimii ani, numărul de îmbolnăviri de tuberculoză în România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană. Fiind o infecţie care se transmite cu uşurinţă, limitarea contractării bacilului se face cu dificultate. „Progrese s-au făcut la noi în ţară în ceea ce priveşte succesul tratamentului. Astfel, rata de succes terapeutic a ajuns la aproximativ 85% în 2009", spune medicul primar pneumolog Anca Macri de la Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta".

Şi mai îngrijorător este însă că România se situează pe unul dintre primele locuri în U.E. şi în ceea ce priveşte TBC-ul la copii, cu mai mult de 10 cazuri la 100.000 de copii. La populaţia juvenilă şi diagnosticarea se face mai greu decât la adulţi. Potrivit E.C.D.C., în doar unu din şase cazuri, diagnosticul de TBC a fost confirmat în cultură.

Cele mai multe cazuri de trichineloză

România deţine 75% din totalul cazurilor de trichineloză din U.E., situându-se, deci, pe primul loc la această infecţie. Şi în ceea ce priveşte botulismul, boală cauzată de toxina produsă de Clostridium botulinum (din alimente păstrate necorespunzător), România se situează pe unul dintre primele locuri, alături de Polonia şi de Italia.

Avem mulţi copii obezi

O altă problemă cu impact major este obezitatea în rândul copiilor. Ocupăm locul al treilea în Europa la acest capitol, potrivit unei statistici a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De asemenea, raportul E.C.D.C. din 2010 a situat România pe primul loc în ceea ce priveşte incidenţa giardiozei, o infecţie parazitară frecventă la copii. De asemenea, copiii români sunt pe locul al treilea în U. E. la oreion.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite