Topul analizelor fără riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocardiograma oferă informaţii exacte despre gradul de afectare a inimii
Electrocardiograma oferă informaţii exacte despre gradul de afectare a inimii

Pe primele trei locuri se situează ecografia abdominală, electrocardiograma şi măsurarea tensiunii arteriale. Analizele neinvazive sunt lipsite de complicaţii şi pot depista boli aflate în stadii incipiente.

Potrivit medicilor, starea de sănătate a principalelor organe (inimă, ficat, pancreas, rinichi) se poate verifica prin intermediul unor analize simple şi la îndemâna oricui. Deoarece nu agresează persoana în cauză, aceste analize se numesc neinvazive şi se realizează în orice unitate medicală, la preţuri mici sau gratuit, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Printre acestea se numără ecografia abdominală, electrocardiograma (EKG), măsurarea nivelului colesterolului şi tensiunii arteriale.

Ecografia depistează bolile ficatului

Creşterea în volum a abdomenului sau senzaţia de durere de la nivelul pelvisului sunt semne care ar trebui să ne determine să realizăm o ecografie abdominală. În funcţie de zona vizată, se poate realiza o ecografie abdominală generală, de abdomen superior sau pelviană.
„Deşi nu a mai suferit progrese semnificative de aproape o sută de ani de la descoperire, EKG-ul rămâne investigaţia principală a inimii, nefiind detronat de niciuna dintre modernele şi costisitoarele metode aduse de progresul tehnologic (tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanţă magnetică)", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Prin intermediul acestei investigaţii se pot depista steatoza hepatică (ficatul gras), pietrele la rinichi, pancreatita acută şi chisturile ovariene. Pentru acurateţea rezultatului este bine să se ţină cont de câteva reguli. Dacă ecografia se face la nivelul pelvisului, se va bea un litru de lichid cu 40 de minute înainte. De asemenea, cu 24 de ore înainte, se vor evita fasolea, mazărea, varza, cartofii, sucurile carbogazoase şi dulciurile concentrate, deoarece produc gaze.

EKG-ul „vede" defectele inimii

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, potrivit datelor statistice. Iar dintre persoanele cu astfel de afecţiuni, tot mai multe au până în 40 de ani. Din cauza stilului de viaţă dezordonat, investigarea sănătăţii inimii trebuie să fie o prioritate pentru orice persoană trecută de 20 de ani, susţin medicii. Un instrument la îndemână este EKG-ul care oferă informaţii, printre altele, despre partea inimii afectată şi despre gradul de afectare ori despre un infarct miocardic din trecut.

Atenţie la tensiunea arterială!

Medicii recomandă măsurarea tensiunii arteriale de două ori pe an, deoarece este singura modalitate prin care hipertensiunea arterială poate fi descoperită. În cazul persoanelor supraponderale, al celor care au antecedente în familie şi un stil de viaţă dezordonat, riscul de hipertensiune este de două ori mai mare, spun medicii.

Hipertensiunea este un factor de risc major în apariţia infarctului miocardic şi accidentelor vasculare cerebrale. Riscul este cu atât mai mare cu cât această boală este însoţită de simptome banale, adesea ignorate (durere de cap matinală, stare de ameţeală, amorţirea membrelor şi insomnie) sau, mai grav, nu dă niciun semn. Depistată la timp, hipertensiunea poate fi ţinută sub control printr-un stil de viaţă sănătos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite