Top 7 păcăleli în medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Linia dintre realitate şi ficţiune este foarte subţire chiar şi atunci când vine vorba de sănătate. Spanacul ne face puternici precum Popeye, dacă stăm în curent vom răci ori supărările ne scot peri albi. Sunt idei adevărate sau doar păcăleli de 1 Aprilie?

Pentru că sănătatea este bunul nostru cel mai de preţ, iar orice tulburare are efecte imediate asupra stării fizice sau psihice suntem foarte protectori cu corpul nostru. Tocmai din această dorinţă suntem tentaţi să credem în superstiţii sau în remedii din bătrâni, care, de fapt, nu au nicio bază ştiinţifică sau medicală.

1 Spanacul conţine cel mai mult fier

100 g de spanac nu conţin decât 3 mg de fier, ceea ce este puţin. De exemplu, necesarul zilnic de fier al unui bărbat este de peste 9 mg, iar al unei femei, de 16 mg. Cele mai mari cantităţi de fier se găsesc în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea roşie, puiul, peştele, ficatul de vită sau de porc, organele. În plus, acest element se asimilează mai greu din produsele vegetale decât din cele animale.

2 Citricele, principala sursă de vitamina C

Citricele au aproximativ 50 de unităţi la suta de grame de vitamina C, cele mai bogate în această vitamină fiind, de fapt, măceşele şi cătina, cu 2.000 de unităţi la suta de grame. Bogate în vitamina C sunt şi pătrunjelul, varza de Bruxelles, broccoli ori căpşunile.

3 Părul alb apare din cauza stresului

Potrivit specialiştilor, stresul accelerează într-adevăr procesul de îmbătrânire, însă principalii vinovaţi sunt radicalii liberi din atmosferă. Aceştia atacă celulele sănătoase şi cresc secreţia de hormoni de stres din organism. Până în acest moment, nu există dovezi medicale conform cărora evenimentele neplăcute ne scot fire de păr alb. Gradul de albire a părului  este influenţat, de fapt, de moştenirea genetică, demonstrează cercetările.

4 Zahărul în exces duce la diabet

Diabetul apare atunci când pancreasul nu mai secretă suficientă insulină pentru a controla nivelul de glucoză din sânge. Acest lucru înseamnă că nu doar consumul de zahăr contribuie la apariţia bolii, ci şi stresul, lipsa exerciţiului fizic şi moştenirea genetică. Totuşi, obezitatea rămâne o cauză principală de apariţie a diabetului zaharat şi, de aceea, este indicat să consumăm zahăr cu moderaţie.

5 Alcoolul „combate“  antibioticele

Numeroase medicamente, printre care şi antibioticele, au drept efect o senzaţie de ameţeală atunci când sunt combinate cu alcoolul. De aceea, consumul de alcool nu este indicat atunci când suntem bolnavi. Însă nu există dovezi ştiinţifice care să susţină faptul că alcoolul neutralizează efectul antibioticelor.

6 Frigul este vinovat de apariţia răcelii

Răceala este cauzată de virusuri transmise prin strănut sau prin contact direct cu mucoasele nazale. Aceste virusuri sunt, într-adevăr, mai active în sezonul rece, însă contractarea lor nu este condiţionată de factorii atmosferici. Dimpotrivă, studii recente arată că virusul gripal, de exemplu, se transmite mai uşor la temperaturi ridicate.

7 Ciocolata duce la apariţia acneei

Numeroase studii arată că stresul, unele medicamente şi chiar o curăţare excesivă a tenului sunt factori care agravează acneea. Nu ciocolata (cacaua) în sine produce acneea, ci zahărul şi grăsimile din compoziţia ei, care se pot regăsi şi în alte alimente. Prin consumul excesiv de astfel de alimente, este stimulată secreţia de sebum, care favorizează blocarea porilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite