Tomografiile vor fi mai puţin iradiante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, tomografiile computerizate sunt cele mai relevante investigaţii în vederea depistării formelor incipiente de cancer, dar, în acelaşi timp, sunt şi cele mai iradiante.

Oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo din Scottsdale (SUA) au realizat un software care creşte calitatea imaginilor obţinute printr-o iradiere minimă cu ajutorul computerului tomograf. Astfel, pentru a vizualiza intestinul gros al unei persoane suspecte de cancer de colon, medicii pot reduce la jumătate nivelul de radiaţii.

„Până acum, persoanele cu risc de cancer de colon nu îşi făceau tomografii computerizate de teama iradierii, iar la colonoscopie nu apelează multă lume, din cauza disconfortului. Sperăm ca această nouă tehnică să aducă mai multă lume la analize şi, prin urmare, să salveze zeci de mii de vieţi în fiecare an", precizează medicul Daniel Johnson, coordonatorul proiectului de realizare a softului.

Riscul de cancer este redus

Repetarea investigaţiilor iradiante duce la un risc sporit de cancer, mai ales în cazul persoanelor tinere, este concluzia mai multor studii. De exemplu, o tomografie computerizată la nivelul plămânilor presupune un nivel de radiaţii de 4-8 mSv, iar nivelul total de iradiere într-un an nu trebuie să depăşească 20 mSv, atrag atenţia specialiştii.

Potrivit medicului Daniel Johnson, peste câţiva ani, acest software va putea fi perfecţionat astfel încât nivelul de iradiere să scadă chiar cu 80% faţă de cel necesar în prezent pentru obţinerea unor imagini clare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite