Tomografie cu laser pentru problemele vederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomografia retiniană permite vizualizarea în detaliu a retinei, corneei şi a nervului optic
Tomografia retiniană permite vizualizarea în detaliu a retinei, corneei şi a nervului optic

Prin această metodă, glaucomul poate fi depistat cu cinci ani înainte de apariţia modificărilor ireversibile. Metodă neinvazivă de evaluare a nervului optic, retinei şi corneei, tomografia retiniană  Heidelberg este indicată şi pentru diagnosticarea afecţiunilor maculare.

Orice persoană de peste 40 de ani ar trebui să facă anual un control oftalmologic de rutină care să includă şi o examinare cu tomograful retinian, spun specialiştii. Aceasta deoarece, atât glaucomul, cât şi multe alte afecţiuni oculare nu se manifestă într-o primă fază prin simptome specifice, vederea deteriorându-se abia într-un stadiu avansat al bolii.

Tomograful retinian Heidelberg este un sistem de scanare laser cu infraroşu, dotat cu trei module, ce transmite imagini tridimensionale ale segmentului posterior şi anterior al ochilului. Astfel, se poate analiza starea de sănătate a nervului optic, retinei şi corneei, dar se pot depista şi modificările pe care acestea le suferă în timp.

Această investigaţie, alături de analiza câmpului vizual, este deosebit de importantă în diagnosticul, monitorizarea şi chiar şi în tratamentul glaucomului.
Persoanele care suferă de această afecţiune sau cele care sunt suspecte de glaucom ori prezintă factori de risc trebuie să repete testul la fiecare şase luni.

Tomografia retiniană

Heidelberg are capacitatea de a efectua o analiză foarte precisă a modificărilor survenite de-a lungul timpului la nivelul capului nervului optic (discul optic) şi la nivelul stratului fibrelor nervoase retiniene. Prin urmare, permite detectarea precoce a glaucomului, chiar înaintea apariţiei modificărilor de câmp vizual.

„Prin repetarea periodică a analizei se obţin date de valoare privind stadiul de evoluţie a glaucomului, mai ales în situaţia în care rezultatele analizelor câmpului vizual sunt insuficiente. De asemenea, această analiză este eficientă când nu se poate efectua un câmp vizual pe care pacientul să se poată baza fie din cauza vârstei, fie din cauza stării de sănătate fizică sau mentală alterată", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Utilă şi în alte afecţiuni oculare

Retinopatia diabetică, degenerescenţa maculară şi anomaliile nervului optic pot fi diagnosticate cu ajutorul tomografiei cu laser. De asemenea, metoda este indicată şi pentru diferenţierea infecţiilor bacteriene, virale, parazitiare şi fungice la nivelul ochiului. Procedura poate fi utilizată şi în examinările postchirurgicale.

„Deşi tomografia retiniană Heidelberg este utilizată cel mai frecvent pentru depistarea şi tratarea glaucomului, poate fi la fel de eficientă în evaluarea şi în tratarea pacienţilor cu anomalii ale nervului optic, cum ar fi edemul papilar, unele tumori, sau cu anomalii retiniene, în special afecţiuni maculare. Tomografia retiniană este un instrument util şi pentru detectarea pacienţilor cu presiune intraoculară normală care au glaucom şi a acelora cu presiune intraoculară crescută care nu prezintă încă modificări specifice glaucomului", precizează medicul Adina Grigorescu.

Cât costă investigaţia

Preţul unei tomografii retiniene variază între 100 şi 200 lei pentru un ochi şi se face în spitalele mari din ţară şi în centrele medicale private de oftalmologie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite