Toamna se „şterg“ petele de pe piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnele cutanate se pot estompa dacă evităm soarele şi dacă respectăm indicaţiile medicului. Peelingul, microdermabraziunea, laserul sau loţiunile aplicate acasă ţintesc depozitele de melanină şi ajută pielea să se regenereze.

Tegumentul predispus la hiperpigmentare sintetizează melanină în exces atunci când suferă agresiuni. Ne putem alege cu pete brune dacă ne expunem la soare fără să ne protejăm cu o cremă cu factor de protecţie (FPS) sau în urma cicatrizării unor leziuni, precum cele acneice.
De asemenea, unele substanţe aplicate local cresc sensibilitatea pielii la soare. Astfel de produse sunt cele pe bază de corticoizi sau de acid retinoic. Chiar şi procedurile cosmetice menite să elimine petele pot duce la hiperpigmentare, dacă nu sunt efectuate corect sau dacă nu suntem instruiţi sau neglijăm să ne protejăm tenul cu o cremă cu FPS 50. Tocmai de aceea, tratamentele depigmentante se realizează toamna, atunci când soarele este mai blând.

Prevenţia este cheia

Pătarea pielii poate fi şi consecinţa unor dezechilibre hormonale, care duc la creşterea cantităţii de pigment în piele. Uneori, poate cuprinde întreaga faţă, fenomen denumit melasmă sau cloasmă. „Melasma poate fi prevenită prin aplicarea unor creme cu FPS în timpul sarcinii. Uneori, ea trece de la sine, în cel mult un an de la naştere. În caz contrar, se poate recurge la procedurile depigmentante, dar nu în lunile de sarcină", subliniază prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog de la clinica Roderma din Iaşi.

Şi administrarea de anticoncepţionale poate duce la pătarea pielii. Unele afecţiuni metabolice sau endocrine provoacă hiperpigmentări neuniforme. Vârsta este un alt factor de risc pentru colorarea tenului. Petele „senile" sunt consecinţa acumulării de substanţe rezultate din degradarea membranelor celulare.

Medicul stabileşte procedeul

Tratamentul depigmentant urmăreşte dizolvarea depozitelor de melanină sau eliminarea straturilor superficiale de piele, cu stimularea sintezei unor celule noi, normal pigmentate. Tipul de tratament este indicat de medicul dermatolog, în funcţie de particularităţile tenului şi de zona afectată. Peelingul foloseşte substanţe chimice care exfoliază pielea. Se poate folosi pe zone delimitate sau pe toată faţa, iar concentraţia substanţelor depigmentante se alege în funcţie de severitatea şi de vechimea pigmentării.

Dermabraziunea şi microdermabraziunea folosesc un polizor cu cristale ce elimină celulele superficiale printr-o mişcare rapidă şi circulară. Dermabraziunea este mai agresivă şi necesită anestezie locală. Sunt indicate mai ales în caz de cicatrice postacnee.

Laserul sau terapia cu lumină intens pulsată (IPL) se bazează pe principiul termolizei. Un fascicul de lumină de diverse lungimi de undă ţinteşte depozitele de melanină şi le distruge într-o măsură mai mică sau mai mare.La domiciliu se pot face tratamente cu loţiuni sau cu creme pe bază de hidrochinonă, de acid retinoic sau de acid azelaic. Aceste preparate se vor aplica seara.

Atenţie la riscuri!

Procedurile cosmetice trebuie realizate de un medic cu experienţă, pentru că, aplicate incorect, pot duce la distrugerea ţesutului, la inflamaţii sau la infecţii urmate de cicatrice hipertrofice sau de hiperpigmentări. Un risc crescut, care ţine şi de disciplina celui afectat, este cel de pătare a pielii „noi", dacă tenul nu este protejat cu creme cu FPS 50.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite