Banca de piele, salvarea bănăţenilor care au trecut prin foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră pentru spitalele din vestul ţării, medicii pot depozita timp îndelungat piele prelevată de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Doctorii spun că puţini aparţinători sunt de acord să doneze pielea rudelor aflate în moarte clinică, din cauza impactului psihologic deosebit.

Supravieţuitori în lupta cu flăcările, zeci de oameni din întreg Banatul ajung săptămânal la Casa Austria din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Şansele lor de a câştiga bătălia cu viaţa au crescut considerabil, de când unitatea a reuşit să cumpere un sistem care permite stocarea pielii timp îndelungat.

Banca de piele a costat 10.000 de euro şi păstrează, la rece, speranţe la viaţă pentru pacienţi aflaţi în stare gravă, cu arsuri adânci şi întinse. „Investiţia este una deosebit de importantă pentru spitalul nostru, care ne va ajuta să salvăm pacienţii cu arsuri deosebit de grave", a explicat Gheorghe Nodiţi, directorul Spitalului Judeţean Timişoara.

Cresc şansele de salvare

Până acum, victimele focului ajunse la spital erau salvate de transplanturi de piele de la familie sau prieteni.

„Procesul era greoi, deoarece căutarea donatorilor începea abia după ce pacientul ajungea la spital. Pierdeam mult timp realizând toate testele necesare. De acum încolo, având deja la dispoziţie piele necesară transplantului, se elimină timpul de căutare a posibililor donatori şi cresc realmente şansele de salvare a victimelor", a declarat Mihaela Măstăcăneanu, medic în cadrul clinicii Casa Austria.

Potrivit acesteia, victimele ajung de cele mai multe ori conştiente la spital, dar starea lor se agravează foarte repede, astfel că medicii trebuie să fie pregătiţi de intervenţii grele.

Sistemul de crioconservare a pielii a fost îndelung aşteptat de medicii timişoreni, care vor putea stoca prin intermediul lui cantităţi impresionante de piele, pe timp îndelungat. În felul acesta, pielea prelevată de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală poate rămâne la Timişoara, fără să mai ia calea Capitalei.

„Achiziţia este salvatoare de vieţi. Până acum, transplanturile realizate la Casa Austria au fost realizate doar de la donatori vii. Cantitatea de piele recoltată de la ei este foarte redusă", a explicat Măstăcăneanu, adăugând că în cazul donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, suprafaţa de piele prelevată este suficientă pentru a salva oameni cu arsuri, care altfel nu ar avea nicio şansă.

   

image
image

„Transplantul de piele nu este ca cel de rinichi, ficat sau organe interne, aici fiind vorba despre o înlocuire temporară a pielii", a adăugat Măstăcăneanu. 


Altruismul a învins suferinţa

În noaptea de luni spre marţi, medicii de la Clinica de  Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara au recoltat rinichii şi pielea unui bărbat aflat în moarte cerebrală. A fost pentru prima dată când pielea recoltată nu a plecat la alte clinici, ci a rămas în capitala Banatului, pentru a salva alte vieţi.

„În cazul prelevării de piele, impactul psihologic asupra aparţinătorilor este mult mai mare decât în cazul unor organe interne", a mai explicat Măstăcăneanu. „Le suntem cu toţii recunoscători oamenilor care au reuşit să învingă suferinţa şi să fie atât de înţelepţi încât să accepte donarea de organe, chiar dacă, de cele mai multe ori, e vorba de părinţi, copii sau fraţi", a mai spus aceasta.

Şase transplanturi în şase luni

Numărul prelevărilor de organe în cel mai mare spital din Timişoara a crescut considerabil anul acesta, medicii reuşind să realizeze şase prelevări de organe, în şase luni, de două ori mai mult decât în întregul an trecut. „Oamenii au devenit mult mai receptivi în privinţa donării de organe", a declarat Dan Ilincariu, coordonator Transplant.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite