Testul de paternitate se poate face şi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși este mai comodă, analiza ADN realizată acasă nu este recunoscută în instanţă.  Rezultatele unui test de paternitate pot fi gata în câteva săptămâni. Astfel de analize genetice pot fi folosite și pentru investigarea altor grade de rudenie.

Persoanele care vor să îşi elimine orice suspiciuni legate de filiaţia paternă pot recurge la o testare modernă, uşor de realizat.

Firmele particulare din România care oferă astfel de servicii sunt, de fapt, reprezentante ale unor companii internaţionale, lideri pe piaţa unor astfel de analize genetice. Rezultatele însă nu pot fi folosite în instanţă.

„Clientul are două posibilităţi: fie îşi recoltează probele ADN (din cavitatea bucală), acasă, fie vine la sediul nostru, unde recoltarea acestora se va realiza de către personalul specializat”, explică Mihaela Alexandru, consilier ADN la clinica Medo din Braşov.

Interpretarea, în străinătate


În cazul în care prelevarea se realizează la domiciliu, clientul primeşte un kit şi informaţii referitoare la paşii pe care trebuie să îi urmeze.

Pentru probele ADN din cavitatea bucală, pacientul recoltează celule din mucoasă cu ajutorul unor periuţe. Este nevoie de o atenţie sporită, pentru că materialul genetic se poate deteriora uşor.

Pentru interpretare, probele genetice, fie recoltate acasă, fie în laborator, sunt trimise în străinătate. După câteva săptămâni, pacientul poate să îşi ridice personal rezultatul sau îl poate primi prin poştă, fiind respectată confidenţialitatea.

 Preţurile unui test ce poate fi realizat şi acasă variază între 1.500 şi 1.800 de lei, în funcţie de firmă. În comparaţie, un test ce se face doar în laborator costă între 1.200 şi 2.000 de lei.

În regim de urgenţă


Testele de paternitate se pot face şi în regim de urgenţă, cu primirea rezultatelor chiar şi în 24 de ore, însă doar în cazul probelor recoltate în laborator.

Pe lângă expertiza serologică, materialul genetic mai poate proveni din salivă sau din fire de păr cu bulb. Expertiza filiaţiei la cererea instanţelor de judecată, în cadrul unui proces, se realizează la Institutul de Medicină Legală (IML), existând trei metode de investigare: analizele serologice, testarea HLA (antigen leucocitar uman) şi expertiza ADN, cu o acurateţe de 99,99 la sută. La IML, testarea ADN pentru mamă, copil şi tatăl prezumtiv costă 2.700 de lei, în timp ce HLA costă 2.100 lei.

Aceste teste se realizează numai la sediul instituţiei, de către personalul medical specializat, nefiind acceptate probele aduse de părinţi. 

Există şi varianta pentru mămici

Testele de maternitate se pot realiza în cazul schimbării accidentale a copiilor în spital, în adopţiile ilegale, în abandonul minorilor și în pruncucideri.

În majoritatea cazurilor, aceste teste se realizează la cererea instanţei de judecată. În situaţia în care nu există probe de la presupusa mamă, se pot folosi probe aparţinând mamei, surorii sau bunicii acesteia. Recoltarea se poate face și în acest caz la domiciliu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite