Testele de salivă, alternativă la cele sanguine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul, bolile de inimă, diabetul şi infecţia cu HIV pot fi depistate prin măsurarea nivelului proteinelor de la nivelul cavităţii bucale. Specialiştii spun că testul de salivă este foarte uşor de efectuat, are o precizie ridicată, este ieftin şi va înlocui analizele de sânge pentru a diagnostica numeroase afecţiuni cronice.

Asemănătoare testului de sarcină, analiza salivei poate indica dacă o persoană este predispusă către o anumită afecţiune cronică sau dacă suferă deja de o boală. Astfel, cercetătorii de la Universitatea de Sănătate şi Ştiinţă din Oregon, SUA, au descoperit că saliva conţine 1.166 de proteine, adică mai mult cu o treime decât se găsesc în sânge. Iar majoritatea proteinelor din salivă fac parte din sistemul central al reacţiilor corpului la boli.

Testul de salivă este o metodă de diagnostic considerabil mai simplă, mai economică şi mai puţin invazivă comparativ cu analiza sângelui. Aceasta constă în prelevarea de salivă din interiorul cavităţii bucale, ce se aplică apoi pe tester pentru a indica prezenţa sau absenţa unei patologii. Testul se face atunci când există suspiciunea unei anumite afecţiuni în urma consultului medical sau poate fi folosit ca test screening (preventiv) pentru anumite patologii precum cancerul.

Metodă de a depista cancerul

Cercetătorii de la Universitatea „Keio" şi cei de la Universitatea „California", SUA, au dezvoltat un test de salivă care permite depistarea cancerului oral, a celui pancreatic şi a celui de sân. Avantajul acestei proceduri este că diagnosticul poate fi stabilit în maximum 12 ore, cunoscut fiind faptul că aceste tipuri de cancer nu se manifestă decât într-un stadiu avansat.

Testul de salivă este o metodă prin care se poate stabili şi predispoziţia către cancer colorectal, o boală care afectează în principal persoanele de peste 50 de ani.

Indică predispoziţia către infarct

Prin analiza biomarkerilor din salivă se poate depista predispoziţia către un atac de cord. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Texas, SUA, care susţin că, prin această metodă, se poate observa dacă o persoană tocmai a suferit infarct sau dacă se va confrunta cu o astfel de problemă în viitorul apropiat.

În plus, proteinele ce se găsesc în salivă sunt un indiciu şi pentru afecţiuni precum diabetul, maladia Alzheimer şi boala Parkinson. De asemenea, osteoporoza, artrita, calculii renali şi cei biliari sunt boli asociate cu un exces de aciditate în organism, iar măsurarea pH-ului din salivă este o metodă simplă de a le depista.

Se pot observa anticorpii antiHIV

Prelevarea de sânge nu mai este singura metodă de a depista infecţia cu HIV/SIDA, acum existând alternativa testării salivei. Prin această metodă se analizează de fapt fluidele din cavitatea bucală pentru a observa existenţa anticorpilor antiHIV.

Astfel, deşi la acest nivel concentraţia virusului este mult mai scăzută, aceşti anticorpi sunt totuşi prezenţi în salivă. Ca şi în cazul analizei sângelui, rezultatul testului de salivă este relevant abia după şase luni de la infectare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite