Test care evidenţiază aptitudinile sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un laborator din India a anunţat că poate efectua teste pentru a determina în ce sporturi ar putea face performanţă un copil.

Cu ajutorul lui, părinţii vor şti către ce sporturi să îşi orienteze copiii.

Analiză a salivei

Testul creat de medicii de la Laboratoarele „Super Religare", unele dintre cele mai performante din India, presupune o simplă prelevare de salivă. Aceasta este apoi analizată genetic în laborator.

În ce sporturi poate excela o persoană este înscris ADN-ul său, potrivit specialiştilor. Fiecare dintre noi deţine o genă numită ACTN-, cunoscută şi sub denumirea de „genă a sportului".

Ea face posibilă producerea unei proteine care ajută fibrele musculare rapide (roşii) să producă o cantitate mare de energie într-un timp foarte scurt. Cele lente (albe) sunt utile pentru rezistenţa la efort, în sporturi precum înotul şi alergarea pe distanţe lungi.

Unele persoane deţin o variantă a acestei gene (numită varianta X) care inhibă producerea proteinei responsabile de energia musculară. În consecinţă, aceste persoane nu vor face performanţă în prima categorie de activităţi sportive, dar pot fi bune în cele care presupun rezistenţă.

„Testul, care este util în cazul copiilor cu vârste între 2 şi 13 ani, poate identifica sporturile pentru care aceştia au o predilecţie înnăscută", explică Sanjeev K. Chaudhry, directorul executiv al laboratoarelor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite