Terapii răcoritoare pentru zile calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masajul cu pietre reci sau chiar cu gheaţă, dar şi duşurile scoţiene ne revigorează atunci când temperaturile de afară ating niveluri caniculare. Cele mai eficiente tratamente pentru relaxare şi pentru activarea circulaţiei sunt cele în cadrul cărora corpul este expus alternativ la cald şi la rece.

Organismul are propriul mecanism de răcorire în zilele caniculare: transpiraţia, însoţită de antrenarea unei cantităţi mari de sânge către piele, unde se poate răci mai uşor. Dar, chiar şi aşa, expunerea prelungită la temperaturile ridicate ne oboseşte atât fizic, cât şi psihic, ne copleşeşte.

De aceea, specialiştii ne recomandă să apelăm la terapiile SPA cu efect răcoritor, care, de altfel, sunt tot mai des folosite şi de români în sezonul cald. Beneficiile acestora nu se rezumă la efectul răcoritor.

Pietre calde şi reci pentru circulaţie

Terapia care foloseşte alternativ pietre calde şi reci stimulează şi relaxează, în acelaşi timp, întregul organism. Pe de o parte, pietrele calde decontractează musculatura, astfel încât dispar aşa-zisele „noduri" care se formează de obicei la nivelul spatelui, în special la ceafă. Pe de altă parte, aplicarea pietrelor reci are rolul de a înlătura durerile, de a reduce inflamaţiile (în cazul muşchilor lezaţi în urma unor mişcări greşite), dar şi de a stimula starea de alertă a corpului.

„Masajul cu pietre calde şi reci determină mai întâi dilatarea vaselor de sânge şi apoi constricţia lor, ceea ce înseamnă o adevărată gimnastică pentru corp, antrenând un flux mărit de sânge şi, ca urmare, o oxigenare şi o hrănire mai bună a ţesuturilor", explică specialistul estetician Luciana Stanciu, manager Eden Spa.

O altă variantă de terapie răcoritoare care presupune alternanţa cald-rece o reprezintă duşul scoţian. Acesta constă în aplicarea, mai întâi, a unor jeturi de apă din ce în ce mai caldă pe tot corpul, urmate de jeturi de apă rece. În primul rând, aceste duşuri ne menţin mintea alertă şi ne ajută să ne recuperăm energia după starea de apatie pe care ne-a creat-o expunerea la temperaturile fierbinţi de afară. „Alternanţa cald-rece are un efect energizant şi asupra sistemului nervos", precizează esteticiana Luciana Stanciu.

Masajul cu gheaţă alungă durerile

Aplicarea pe corp a cuburilor de gheaţă învelite într-un prosop este eficientă pentru a înlătura contracturile musculare şi durerea provocată de acestea. În plus, efectul de răcorire pe care-l oferă acest tip de masaj este utilizat şi în cadrul terapiilor antiaging şi de tonifiere a pielii. Principalul rezultat al masajului cu gheaţă este tonifierea musculaturii şi a pielii. Astfel, sânii vor fi mai fermi, la fel şi muşchii fesieri.

Specialiştii spun că, în timp, şi celulita se estompează cu ajutorul tratamentelor reci. Mai mult, studiile au scos la iveală că aplicarea unor surse de răcoare pe piele stimulează producerea de colagen, proteină care menţine elasticitatea şi fermitatea tegumentului. Astfel, putem spune că un alt beneficiu al tratamentelor răcoritoare este estomparea ridurilor şi prevenirea îmbătrânirii premature. Un avantaj al masajului cu gheaţă este că poate fi făcut şi acasă.

Criosauna are şi efect terapeutic

Expunerea corpului la o temperatură care scade, într-un interval de trei minute, până la minus 180 de grade Celsius poartă numele de criosaună. După cele trei minute, tonusul fizic şi cel psihic se îmbunătăţesc şi, în plus, creşte rezistenţa organismului la durere, spun specialiştii.

Dar asta nu este tot. De fapt, criosauna se foloseşte mai ales pentru atenuarea durerilor articulare cauzate de bolile reumatismale şi pentru refacerea musculaturii după efort.

Băi pentru picioare

După o zi de mers prin căldură, picioarele au cel mai mult de suferit. Le puteţi răcori şi, în acelaşi timp, puteţi înlătura senzaţia de picioare grele, cu ajutorul unor băi cu plante. „Sunt recomandate băile de picioare cu o durată de circa zece minute, în care se adaugă uleiuri esenţiale de mentă, de eucalipt sau de rozmarin, pentru efectul răcoritor. De asemenea, aceste băi sunt reconfortante şi stimulează circulaţia sângelui", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţă în apifitoterapie, de la Clinica Med-As.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite