Terapii de ultimă oră pentru gută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a reduce frecvenţa atacurilor de gută, tratamentele se fac pe termen lung
Pentru a reduce frecvenţa atacurilor de gută, tratamentele se fac pe termen lung

O categorie nouă de medicamente experimentate în Statele Unite scade nivelul acidului uric în doar câteva ore. Deşi experienţa cu astfel de medicamente este încă limitată, noile tratamente pentru gută şi-au dovedit superioritatea faţă de cele folosite în prezent, spun specialiştii.

Cele mai noi cercetări realizate la Universitatea Pennsylvania, SUA, arată că febuxostatul, o substanţă activă ce intră în compoziţia Adenuricului şi Uloricului, este mai eficient decât allopurinolul, medicamentul utilizat cel mai frecvent în tratamentul pacienţilor cu hiperuricemie (nivel crescut al acidului uric în organism) şi gută.

De asemenea, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Duke, SUA, au descoperit că medicamentul experimental Pegloticase este o alternativă viabilă în cazul pacienţilor care nu tolerează tratamentul cu allopurinol şi probenecid.

„Experienţele cu medicamente noi indicate în tratamentul gutei sunt încă limitate. Scopul terapiei este de a depăşi episodul acut manifestat prin dureri severe, prin înroşirea şi prin umflarea articulaţiilor. Aceasta presupune în primul rând administrarea de antiiflamatoare nesteroidiene de tipul indometacin sau diclofenac şi de colchicină", spune medicul specialist în medicină internă şi reumatologie Daniela Opriş de la Spitatul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.

Medicamentele inhibă acţiunea unor enzime

Tratamentul cu Uloric (febuxostat) este indicat în cazurile de hiperuricemie cronică, primind în urmă cu un an aprobarea forurilor competente reprezentate de Agenţia Americană pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor (FDA).

Medicamentul inhibă acţiunea unor enzime responsabile de producerea acidului uric şi, la fel ca Adenuricul, care conţine aceeaşi substanţă activă şi care este deja disponibil în farmacii, este recomandat în tratamentul de lungă durată al gutei cronice.

Astfel, persoanele care prezintă deja semne ale depunerii cristalelor de acid uric la nivelul articulaţiilor, manifestată prin durere, inflamaţii sau noduli, este indicat să urmeze o astfel de terapie.

Potrivit specialiştilor, Pegloticase transformă acidul uric într-un compus chimic care este solubil în sânge şi mai uşor de eliminat. Testele arată că, la majoritatea pacienţilor, nivelul de acid uric a fost readus la un nivel normal în doar câteva ore. Cu toate acestea, reprezentanţii FDA au decis amânarea aprobării acestui medicament, considerând că sunt necesare teste suplimentare care să dovedească siguranţa folosirii lui. Producătorii au anunţat că vor solicita o nouă evaluare în decursul acestui an.

Prevenirea recidivelor, parte din terapie

Medicaţia în cazul gutei cronice are scopul de a atenua durerile, de a reduce nivelul acidului uric în sânge, de a preveni recidivele şi complicaţiile.

Pentru a preveni reapariţia atacurilor de gută, tratamentul include medicamente care scad concentraţia acidului uric în sânge, precum allopurinol, şi alţi agenţi care cresc eliminarea renală a acidului uric, cum sunt probenecid sau sulfinpyrazone.

„O parte importantă a profilaxiei gutei o reprezintă adoptarea unui regim echilibrat şi scăderea în greutate.Iar acest lucru presupune limitarea consumului de carne şi de produse din carne (în special organe), deoarece prin digestia lor se produc substanţe care ulterior se vor transforma în acid uric. De evitat sunt şi anumite legume, cum ar fi fasolea uscată, mazărea şi varza de Bruxelles. Alcoolul duce la creşterea valorilor de acid uric, deoarece împiedică eliminarea lui prin urină. De aceea, persoanele cu gută sau cele cu predispoziţie către această boală trebuie să evite chiar şi băuturile cu un conţinut scăzut de alcool", mai spune medicul Daniela Opriş.

Frecvenţă

Bărbaţii sub 65 de ani sunt de patru ori mai expuşi riscului de a face gută comparativ cu femeile de aceleaşi vârste, arată un studiu japonez.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite