Terapie hormonală cu remedii naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simptomele menopauzei şi andropauzei pot fi atenuate cu ajutorul ceaiurilor din plante. Administrarea remediilor cu fitoestrogeni, dar şi a celor ce reglează nivelul de testosteron se face numai la recomandarea fitoterapeutului.

După vârsta de 40 de ani, atât femeile, cât şi bărbaţii încep să resimtă efectele tulburărilor hormonale cauzate de instalarea menopauzei şi, respectiv, adropauzei.

Astfel, scăderea nivelului hormonilor sexuali (estrogenul şi testosteronul) afectează fizicul şi psihicul prin apariţia unor manifestări cum sunt depresia, iritabilitatea, scăderea libidoului, disfuncţiile sexuale, transpiraţia excesivă, bufeurile (în cazul femeilor) şi oboseala. Pentru a atenua aceste neplăceri, medicul poate recomanda un tratament de substituţie hormonală cu estrogeni sau, după caz, cu testos­teron.

Totuşi, o astfel de terapie poate avea efecte secundare notabile şi, de aceea, poate fi folosită alternativa remediilor naturiste, completată prin consumul anumitor alimente care stimulează secreţia hormonilor sexuali.

Plantele cu cea mai mare concentraţie de fitoestrogeni sunt ceaiul verde, trifoiul roşu, hameiul, iedera, zmeurul, salvia, lemnul-dulce, seminţele de in, cele de floarea-soarelui şi mărarul.

Toate aceste remedii se pot administra sub formă de infuzii, dar şi de ticturi sau de capsule. Specialiştii spun că administrarea preparatelor cu fitoestrogeni trebuie să se facă doar la recomandarea unui specialist în fitoterapie şi pe durate limitate, doarece pot exista contraindicaţii sau pot apărea efecte adverse.

„Remediile cu fitoestrogeni sau consumul de alimente ce conţin aceste substanţe nu sunt indicate în cazul în care persoana suferă de cancer mamar sau uterin, în cazul femeilor însărcinate sau celor care fac chimioterapie, deoarece determină  proliferare tumorală", spune Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie la Clinica MedAS din Bucureşti.

Ginsengul stimulează secreţia de testosteron

Pentru a regla nivelul hormonilor masculini, în mod natural şi fără riscul unor efecte adverse majore, bărbaţii pot recurge, la recomandarea medicului, la suplimentele naturale.

Cele mai indicate combinaţii de plante sunt cele care includ ginsengul, gingko biloba, muira pauma (denumit şi „lemnul potenţei"), iarba-ţapului sau tribulus terrestris. Toate aceste preparate se pot găsi în magazinele cu produse naturiste.

De asemenea, există alimente recunoscute pentru capacitatea lor de a creşte nivelul de testosteron în mod natural, iar printre acestea se numără scoicile, ţelina, migdalele, ouăle, carnea slabă (precum cea de pui) şi produsele lactate.

Acizii graşi esenţiali Omega 3, ce se găsesc în peştele gras şi în uleiul de măsline, ajută şi ei la combaterea simptomelor andropauzei.

"Dacă se administrează mai mult de trei ani, fitoestrogenii pot avea efecte negative asupra mucoasei uterului."
Dr Ruxandra Constantina
apifitoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite