Terapia ABA se poate învăţa şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursurile pentru recuperarea copiilor cu autism se adresează atât psihologilor, cât şi părinţilor. La noi în ţară există peste 30.000 de copii care suferă de tulburări din spectrul autist, potrivit datelor neoficiale. Acestea sunt mai frecvente la băieţi decât la fete.

Autismul este o tulburare neurobiologică care, alături de sindromul Asperger şi de aşa-numitul autism atipic, se încadrează în categoria tulburărilor din spectrul autismului (TSA). Cauzele apariţiei autismului nu se cunosc cu exactitate şi, de aceea, nu există teste specifice care să depisteze boala. Pe de o parte se crede că autismul este cauzat de o disfuncţie a sistemului nervos central, iar pe de altă parte, de un defect genetic.

Experienţa clinică arată că autismul nu se poate depista mai devreme de vârsta de un an şi şase luni. Explicaţia este că semnele specifice bolii nu apar sau nu sunt uşor de identificat. Există şi cazuri în care până la vârsta de trei ani copiii au o perioadă de dezvoltare normală şi brusc încep să aibă un comportament neobişnuit (se izolează, evită contactul vizual, îşi pierd interesul pentru joc, nu reacţionează la stimuli externi).

Învăţarea se face pas cu pas

În acest moment, autismul nu este curabil, însă există terapii care ajută la atenuarea simptomelor şi la reintegrarea copilului în societate. Condiţia este ca programele terapeutice şi educaţionale să se aplice încă de la vârsta de doi-trei ani. Una dintre terapiile comportamentale care au avut rezultate remarcabile de-a lungul timpului este terapia ABA (Applied Behavioral Analysis). Aceasta urmăreşte structurarea unei abilităţi pe care copilul trebuie să o înveţe treptat, fiind în acelaşi timp recompensat pentru progresele realizate. Printre altele, micuţul este învăţat să deprindă abilităţi de comunicare (să vorbească şi să comunice), cognitive (se referă la imitarea, identificarea şi la recunoaşterea culorilor, literelor, formelor) şi de autoservire (este învăţat să mănânce singur, să se îmbrace/dezbrace fără ajutor). Intervenţia comportamentală timpurie reprezintă cheia recuperării copilului cu autism, susţin specialiştii în terapia ABA. Astfel cresc şansele ca micuţul să devină independent la vârsta adultă (nu va avea nevoie de însoţitor), iar anumite semne specifice bolii nu vor mai fi atât de vizibile pentru cei neavizaţi.

De puţin timp, specialiştii ABA se pot pregăti şi în România, deoarece cursurile sunt acreditate internaţional. Acestea costă în jur de 180 de euro pe lună (pot fi plătiţi în rate) şi durează un an. Însă nu oricine poate participa la astfel de cursuri. Persoanele interesate trebuie să aibă studii superioare, să cunoască limba engleză şi să aibă un an de experienţă în lucrul cu copiii autişti. Un astfel de curs este organizat, începând din ianuarie, de Asociaţia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România „Horia Moţoi". Cursul este aprobat de „The Behavior Analyst Certification Board", organismul care certifică la nivel mondial consultanţii în terapia ABA.

Părinţii joacă un rol esenţial

Părinţii se pot implica activ în recuperarea copilului. „Părinţii pot participa la cursurile ABA, însă nu vor putea substitui niciodată specialistul. Aceste cursuri au o componentă practică. Mai exact, părinţii sunt instruiţi cum să înveţe copilul să-şi ocupe timpul liber, deoarece se ştie că un copil cu autism se retrage în lumea sa", explică psihologul Daniela Martinescu, preşedinte al Asociaţiei pentru Intervenţie Terapeutică în Autism din Bucureşti.

Astfel de cursuri se predau în weekend, câte opt ore zilnic, şi costă aproximativ 200 de lei. În cadrul cursului, participanţii beneficiază de demonstraţii privind aplicarea terapiei ABA şi li se prezintă studii de caz. Din păcate, terapia ABA este extrem de costisitoare, părinţii fiind nevoiţi să scoată lunar din buzunar circa 1.000 de euro. Terapia ABA presupune lucrul individual cu fiecare copil, circa 40 de ore pe săptămână, pentru o perioadă de minimum doi-trei ani sau toată viaţa.

Legea nu se poate aplica încă

Deşi legea privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de terapie comportamentală pentru persoanele care suferă de autism a fost aprobată încă din anul 2010, aceasta nu are încă norme de aplicare. Legea prevede ca o parte din costurile terapiei să fie suportate de Ministerul Sănătăţii. În plus, se doreşte instituirea unor norme de screening la medicii de familie, astfel încât afecţiunea să fie descoperită timpuriu. Din păcate, întârzierea aplicării legii afectează mii de copii autişti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite