Terapia cu ozon alungă durerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapia cu ozon alungă durerile
Terapia cu ozon alungă durerile

Amestecul de oxigen cu ozon este folosit de medici pentru a trata durerea acută. Principalele indicaţii ale ozonoterapiei sunt bolile reumatice, cele ortopedice şi deficienţele sistemului imunitar.

Terapia constă în injectarea subcutanată, intramusculară sau intraarticulară, în funcţie de patologie şi de zona afectată, a amestecului de oxigen şi de ozon. Efectele imediate ale injectării cu ozon într-o zonă bolnavă a corpului constau în ameliorarea durerii şi în îmbunătăţirea răspunsului imun al organismului.

În plus, ţesuturile din zonele dureroase, fiind mai bine oxigentate, sunt determinate să se refacă. La aceste beneficii se adaugă şi efectul antioxidant al gazului, determinând îmbunătăţirea tonusului general al corpului.

Utilă în hernia de disc

Durerea ce apare în cazul herniei de disc, o afecţiune ce constă în deteriorarea discurilor coloanei vertebrale, poate fi îndepărtată cu ajutorul ozonoterapiei. „Se injectează gaz în porţiunea de coloană afectată, iar durerea se ameliorează imediat sau dispare datorită efectelor antiinflamatoare ale ozonului”, explică medicul Emilian Dumitru de la clinica Alphamed din Bucureşti. 

Potrivit specialiştilor, injecţiile cu ozon scad contractura musculară şi, prin diminuarea inflamaţiei, reduc şi compresia asupra nervilor, iar rezultatul este dispariţia durerii. Chiar dacă pacientul nu mai resimte durerea după câteva şedinţe, sunt indicate până la 12 episoade de injectare cu ozon pentru ca terapia să fie completă, iar efectul să dureze.

Efectul analgezic este valabil în mai multe patologii reumatice degenerative şi de la nivelul scheletului. „Suferinţa produsă de gonartroze, coxartroze, artroze scapulo-humerale poate fi diminuată sau eliminată cu ajutorul ozonului injectat local”, mai spune medicul.

Tot datorită efectului antalgic, ozonoterapia este frecvent folosită la recuperarea sportivilor care suferă accidentări şi care nu pot avea convalescenţă prelungită până la reluarea antrenamentelor.

Determină refacerea ţesuturilor

Leziunile se vindecă mai repede sub acţiunea ozonului, datorită proprietăţilor lui antioxidante. De aceea, recuperarea după rupturile musculare, după infarct ori după atacuri cerebrale poate fi mai scurtă. În plus, terapia cu ozon favorizează refacerea vascularizaţiei.

Întăreşte imunitatea

O procedură care constă în injectarea de sânge propriu pe care medicul îl amestecă cu ozon, numită autohemotransfuzie, este folosită pentru susţinerea organismului în lupta împotriva virusurilor şi bacteriilor.

De asemenea, stimulează metabolismul şi favorizează eliminarea toxinelor. Din aceste motive, persoanele infectate cu virusul HIV ori cu virusuri hepatitice sau care fac tratamente cu citostatice pot apela la ozonoterapie ca modalitate de întărire a organismului.

„Ozonul împiedică multiplicarea virusurilor şi favorizează purificarea organismului de compuşii toxici rezultaţi în urma tratamentelor”, explică medicul Emilian Dumitru. Ozonoterapia este folosită şi pentru tratarea problemelor dentare, fiindcă reduce cantitatea de bacterii nocive, favorizând şi remineralizarea dinţilor. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite