Tehnologia dentară, mai performantă decât medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implanturile din ceramică sunt "croite" exact pe măsură cu ajutorul aparatelor digitale

plăcută vizita la stomatolog, până la imagistica de ultimă generaţie, dar şi tratamente şi implanturi, România se aliniază cu succes la ţările Europei Occidentale. Opţiunile sunt multiple.
Putem să beneficiem de implanturi din ceramică, care sunt personalizate cu ajutorul unor aparate operate digital. ţara noastră suferă însă de lipsa medicilor specializaţi în implantologie. "Se fac cursuri-mamut, cu zeci de participanţi, unde se pune accentul pe teorie, iar rezultatele sunt dramatice: ori se compromite firma, ori se compromite doctorul şi, inclusiv, domeniul de activitate, ceea ce duce la neîncrederea pacienţilor", a explicat prof. dr. Alexandru Bucur, şeful clinicii chirurgie maxilo-facială din cadrul Spitalului "Prof. dr. Dan Theodorescu", care a mai adăugat că ar trebui să existe cursuri cu număr limitat de participanţi - maximum 15 - , în cadrul cărora să se combine aspectele teoretice cu cele practice.
Implantologia este foarte complexă şi particularizată, incluzând mai multe contraindicaţii decât indicaţii. "Indiferent de implanturile folosite, este necesară analiza suprafeţei de contact dintre os şi implant, a densităţii osoase, a localizării implantului, dar şi a ofertei osoase - lungime şi lăţime. În acest domeniu, colaborarea dintre chirurgul maxilo-facial şi dentist este obligatorie pentru un rezultat pozitiv. Nu este de ajuns ce se învaţă în facultate. Este nevoie de dezvoltarea cunoştinţelor în timpul rezidenţiatului sau de cursuri de specializare, în care să se dobândească o gândire medicală.
Implantologul nu trebuie să gândească numai mecanic, ci trebuie să gândească în ansamblu şi să vadă care sunt implicaţiile asupra organismului, de la caz la caz", a mai declarat prof. dr. Alexandru Bucur, care a adăugat că apar din ce în ce mai multe cazuri de malpraxis - pacienţi ce reclamă că pierd implanturile într-un timp relativ scurt.

Tehnologii inovative:
* Tomograful digital tridimensional realizează imagini de radiologie, panoramare a maxilarului şi cefalodentometrie. Este mai rapid şi mai puţin radiant. "Acest aparat este extrem de util, mai ales în implantologie. Cu ajutorul lui obţinem detalii performante ale canalului mandibular, foselor nazale, ştim grosimea şi densitatea osoasă", a explicat prof. dr. Alexandru Bucur.
* Anestezie de ultimă generaţie: uitaţi de seringile cu ace mari şi groase şi de durerile anesteziilor stomatologice. Aparatul modern de anestezie operează cu un dispozitiv asemănător cu un pix, care are un ac aproape invizibil, şi îi oferă mâinii anestezistului mai multă mobilitate, deoarece substanţa anestezică se introduce cu ajutorul unui buton, care se apasă cu piciorul. Anestezia este acum mult mai puţin dureroasă şi mai eficace.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite