Tehnicile noi „pensionează“ bisturiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajută la tratamentul tumorilor, indiferent de natura lor, desfundă vasele de sânge şi pot corecta hernia de disc şi tasările vertebrelor. Este vorba despre radiologia intervenţională, care câştigă în faţa chirurgiei clasice, deoarece presupune spitalizare de numai 24 de ore.

Comparativ cu operaţiile clasice care necesită, în cele mai multe cazuri, anestezie generală şi tăierea ţesuturilor până la locul în care este localizată problema, radiologia intervenţională se realizează cu ajutorul unor mici incizii, fără anestezie generală.

Pe parcursul intervenţiei, medicul poate vizualiza exact starea organelor explorate şi poate corecta cu mare precizie problemele de funcţionare ale acestora.

Avantajele faţă de chirurgia clasică sunt multiple, de aceea, noul tip de tratament este tot mai des solicitat atât în spitalele publice, cât şi în cele private.

Redau supleţea arterelor

Cheagurile de sânge care blochează vasele şi depozitele de colesterol care produc rigidizarea lor şi contribuie la formarea plăcilor de aterom pot fi îndepărtate cu ajutorul radiologiei intervenţionale.

„Intrăm în sistemul circulator printr-un vas de sânge care se află fie în braţ, fie în picior şi desfundăm vasele blocate, cu posibilitatea ca în cele îngustate să montăm stenturi care le lărgesc", explică medicul primar în radiologie intervenţională Rareş Nechifor de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Potrivit medicului, şi anevrismele, care constau în deformări ale vaselor de sânge ce duc la subţierea pereţilor şi cresc riscul de rupere, se pot corecta printr-o intervenţie de radiologie intervenţională numită embolizare.

Te scapă de durerile de spate

Durerile date de hernia de disc şi de tasarea vertebrală (frecventă în caz de osteoporoză) pot fi îndepărtate prin radiologia intervenţională nonvasculară.

„Pentru a corecta poziţia discurilor vertebrale, acul străbate pielea, muşchiul şi, fără să atingă nervii, extrage o cantitate mică dintr-un lichid gelatinos aflat în centrul discului vertebral, numit nucleu pulpos", spune medicul Rareş Nechifor. Acest lucru reduce din presiunea pe care o exercită lichidul la nivelul peretelui discului, comprimând nervii şi provocând durere.

În cazul vertebrelor tasate, intervenţia presupune injectarea unei substanţe cu rol de fortifiere în mijlocul vertebrei. „Se injectează un polimer care umple vertebra şi leagă fragmentele disparate, dând osului rezistenţă, iar în aproximativ două zile de la intervenţie dispare şi durerea", explică specialistul. 

„Topesc" tumorile

Există două modalităţi prin care radiologia intervenţională ajută la eliminarea tumorilor. Prima constă în astuparea vaselor de sânge care hrănesc tumorile, fapt care duce la micşorarea lor, iar a doua constă în aplicarea tratamentului clasic direct la nivelul lor, atunci când acestea sunt maligne, intervenţie numită chemoembolizare.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite