Tehnicile chirurgicale, soluţii pentru obezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiile care micşorează dimensiunea stomacului câştigă teren în cazurile în care metodele tradiţionale nu mai au succes. Prin aceste tehnici pacienţii slăbesc zeci de kilograme, iar efectele constau în ameliorarea respiraţiei, în tratarea diabetului, normalizarea tensiunii şi în recâştigarea fertilităţii.

Chirurgia minim invazivă care limitează capacitatea stomacului de a primi cantităţi mari de hrană câştigă teren şi în România datorită duratei reduse de spitalizare (numai câteva zile) şi pierderilor importante în greutate.

„Eficienţa operaţiilor diferă în funcţie de tehnica folosită, dar, în medie, pacienţii scapă de 50-90% din excesul ponderal", spune medicul chirurg Cătălin Copăescu, specializat în chirurgie bariatrică, de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan" din Capitală.

Balonul gastric,fără operaţie

Prin metoda endoscopică, adică fără operaţie, se poate monta un balon gastric ce scade volumul stomacului. Este vorba despre un balon din silicon, iniţial dezumflat, care se introduce până în stomac, prin gură. Ajuns în stomac, balonul se umple cu 400-700 cm cubi de ser fiziologic şi cu albastru de metilen.

Fiindcă poate ocupa aproximativ două treimi din stomac, după plasarea balonului se creează senzaţia de saţietate chiar şi la ingerarea unei cantităţi mici de hrană.

După şase luni, balonul trebuie scos, fiindcă mediul acid din stomac îl subţiază şi există riscul ca acesta să se spargă. Totuşi, nici când balonul se sparge nu există riscuri pentru sănătate, fiindcă toate substanţele se elimină prin fecale şi nu produc reacţii adverse în organism.

Bypass-ul, cea mai complexă intervenţie

O altă tehnică laparoscopică constă în implantarea unui inel de silicon, intervenţie care presupune doar strangularea stomacului cu respectivul dispozitiv. „Se realizează un fel de clepsidră prin care mâncarea va trece controlat, iar persoana va mânca mai puţin", explică medicul Cătălin Copăescu.

În schimb, o procedură mai veche, aceea de bypass gastric este mult mai complexă, presupunând tăierea stomacului. „Intervenţia presupune crearea unei pungi gastrice de 25-50 ml, conectată la jejun (nr  -  porţiune a intestinului subţire)", spune medicul. Mâncarea înghiţită ocupă această punguliţă gastrică  şi apoi este dirijată direct în intestin.

Potrivit medicului, bypassul gastric este cea mai eficientă metodă şi se foloseşte în lume, pentru 75 la sută din pacienţii obezi, deşi este operaţia bariatrică cu gradul cel mai mare de complexitate.

„Gastric sleeve", o noutate

Micşorarea stomacului este cea mai nouă tehnică laparoscopică folosită pentru tratarea obezităţii, potrivit medicului chirurg Cătălin Copăescu. Noua tehnică, numită gastrectomia longitudinală sau „gastric sleeve" presupune îndepărtarea porţiunii laterale a stomacului, care va deveni un tub.

„Cele mai importante efecte ale acestor operaţii sunt tratarea diabetului în 90% din cazuri, normalizarea tensiunii arteriale, ameliorarea respiraţiei, funcţiilor ficatului şi funcţionării articulaţiilor. În plus, paciente care au avut infertilitate dată de obezitate pot rămâne însărcinate şi pot avea o sarcină normală", spune medicul Cătălin Copăescu.

De asemenea, potrivit specialistului, aceste operaţii scad incidenţa cancerelor intestinale determinate de obezitate şi cresc durata şi calitatea vieţii pacienţilor afectaţi.

"Eficienţa operaţiilor diferă în funcţie de tehnica folosită, dar, în medie, pacienţii scapă de 50-90% din excesul ponderal."
Dr. Cătălin Copăescu
medic chirurg

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite