Tehnici moderne pentru problemele coloanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hernia de disc şi osteoporoza pot fi tratate cu ajutorul unor operaţii de ultimă oră. Comparativ cu operaţiile clasice, în cazul acestor intervenţii nu există risc de paralizie sau de infecţie, iar procedurile pot dura chiar şi 30 de minute.

Intervenţiile minim invazive se realizează în caz de leziuni degenerative ale discurilor vertebrale, principala afecţiune vizată fiind hernia de disc. Sunt indicate şi în cazul leziunilor corpurilor vertebrale benigne şi maligne, reprezentate de fracturi ale corpurilor vertebrale, cauzate cel mai frecvent de osteoporoza primară, de osteoporoza secundară sau de tumorile vertebrale primare.

„În caz de hernie de disc, este indicată coblaţia, intervenţie care se bazează pe tehnici endoscopice. Un dispozitiv special se introduce până în mijlocul discului vertebral şi se aspiră o parte din nucleul pulpos", explică medicul specialist neurochirurg Ioana Hornea din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Bucureşti.

Alunecarea nucleului pulpos de-a lungul măduvei este răspunzătoare pentru apariţia durerilor la acest nivel. Cu ajutorul coblaţiei, presiunea în peretele discului scade, iar discul revine treptat în poziţie normală şi nu mai comprimă rădăcinile nervilor spinali.

Metoda Dynabolt realiniază vertebrele

O altă procedură minim invazivă este metoda Dynabolt. Aceasta se foloseşte în cazul vertebrelor care alunecă în faţă în raport cu vertebra inferioară, afecţiune cunoscută sub denumirea de spondilolistezis.

„Procedura constă în introducerea unor şuruburi în formaţiunile care leagă cele două vertebre deplasate una faţă de cealaltă.

Între şuruburile de aceeaşi parte a vertebrei se montează o plăcuţă care creează o punte între aceste şuruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul dispozitivului dynabolt, ce tracţionează vertebra deplasată şi o realiniază", afirmă doctorul Ioana Hornea. Indicaţiile pentru chirurgia minim invazivă la nivelul coloanei sunt similare cu cele pentru operaţiile clasice.

Fără risc de infecţii

Aceste intervenţii sunt indicate îndeosebi persoanelor care suferă de boli cronice, cum sunt cele de inimă sau diabetul, şi care sunt mai predispuse la infecţii.

„Procedurile minim invazive sunt de 20 de ori mai puţin periculoase decât cele clasice în ceea ce priveşte infecţiile, riscul fiind aproape zero", a declarat profesorul doctor Reuven Gepstein, specialist în chirurgie ortopedică de coloană în cadrul Sapir Medical Center din Israel, coordonatorul echipei de medici care efectuează astfel de operaţii în cadrul Centrului pentru Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş" din Bucureşti. Preţul intervenţiilor este cuprins între 1.500 şi 7.000 de euro, iar rata de succes este de 70-80 la sută.

Ciment pentru osteoporoză

În caz de leziuni ale corpurilor vertebrale, specialiştii recomandă vertebroplastia, care constă în injectarea pe cale percutană în corpul vertebral de polimetilmetacrilat (ciment).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite