Tehnici de reconstrucţie dentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coroanele, faţetele, onlay-urile şi punţile dentare refac dinţii afectataţi de carii. În situaţiile în care dinţii sunt deterioraţi şi simpla umplere cu o plombă nu este suficientă, se recomandă reconstrucţiile dentare.

Coroanele dentare se folosesc pentru a reda dinţilor deterioraţi forma şi dimensiunea normale, consolidând dantura şi îmbunătăţindu-i aspectul. „Coroanele dentare se mai utilizează şi pentru a susţine o plombă mai mare, atunci când nu există suficiente resturi din dinte şi pentru a proteja un dinte slăbit care altfel s-ar putea fractura.

De asemenea, coroanele se folosesc pentru refacerea dinţilor fracturaţi, pentru acoperirea celor îngălbeniţi sau deformaţi", explică medicul stomatolog Alina Misăilescu de la clinica VelvetDental din Capitală. Printre materialele recomandate de specialişti se numără ceramica şi zirconiul. Sunt de preferat coroanele ceramice pe suport de zirconiu, fiindcă aceste materiale imită perfect dintele natural şi nu produc reacţii iritative la nivelul gingiilor.

Faţetele sunt ca nişte cămăşi de porţelan ce creează o nouă suprafaţă frontală pentru dinte. „Lipite permanent de suprafaţa frontală a dintelui, pentru a restaura sau a îmbunătăţi poziţia, forma ori culoarea dintelui, acestea pot crea o diferenţă drastică pentru zâmbetul cuiva şi pentru aspectul feţei", spune medicul stomatolog Alina Misăilescu. Această procedură poate rezolva probleme comune precum stungăreaţa, dinţii deformaţi şi cei poziţionaţi necorespunzător, dar şi dinţii ciobiţi.

Dacă dinţii au porţiuni mari distruse de carii, se pot reface cu ajutorul onlay-urilor, structuri care astupă dintele după ce acesta este tratat. Avantajul lor este că pot umple o suprafaţă mare de dinte şi că sunt ieftine, fiind realizate personalizat, în laboratoarele clinicilor stomatologice. „Există în prezent cercetări care arată că, după aplicarea onlay-urilor care se lipesc de dinte, acesta devine mai puternic", explică medicul stomatolog Alina Misăilescu.

Punţile înlocuiesc dinţii lipsă

O punte dentară este un dinte fals, care este de obicei îmbinat între două coroane de porţelan. Cele două coroane care îl susţin sunt ataşate de dinţi din jur. Această metodă de reconstrucţie dentară se foloseşte pentru a corecta aspectul unuia sau mai multor dinţi lipsă. Spre deosebire de proteza dentară, punţile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucală. „Punţile dentare pot reduce riscul de îmbolnăvire a gingiei, corectează problemele vizavi de muşcare şi chiar îmbunătăţesc vorbirea", spune medicul specialist stomatolog Alina Misăilescu.

Ce durabilitate au

După reconstrucţia dentară se pot face mici retuşuri în ceea ce priveşte forma şi culoarea lucrărilor, astfel încât persoana să se simtă confortabil cu noua lucrare. Coroanele dentare aplicate corect şi realizate cu tehnici şi materiale moderne durează între 10 şi 15 ani, la fel şi faţetele dentare. În schimb, punţile dentare rezistă mai puţin, adică în jur de 7 ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite