Talpa-gâştei reglează ritmul inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talpa-gâştei (Leonurus cardiaca) este una dintre plantele renumite pentru efectele tonice asupra întregului organism. Cercetările recente au demonstrat că planta are efecte terapeutice de trei ori mai puternice decât valeriana în bolile de inimă.

Datorită substanţelor active din compoziţia sa: vitaminele A, C şi E, taninuri, flavonoizi, glicozide amare, acizi fenolici şi leonurină, un compus specific, planta acţionează ca antidepresiv, ca un calmant cardiac şi gastric.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă preparatele din talpa-gâştei persoanelor cu aritmii cardiace de origine nervoasă, hipertensivilor (pentru că reglează presiunea sângelui), celor cu ischemie cardiacă, atât în forme dureroase, cât şi nedureroase, în stări de anxietate, de nelinişte şi în crizele de astm.

Infuziile de talpa-gâştei pot fi folosite şi ca adjuvante în tratamentul bronşitelor, colitelor de fermentaţie şi reumatismului.

Preparare şi administrare

Sirop: Se prepară dintr-un litru de infuzie concentrată (nouă linguriţe de plantă la un litru de apă). După 10 minute de infuzare, se strecoară ceaiul şi se adaugă 700 g de zahăr. Se lasă să fiarbă până se îngroaşă. Atunci se adaugă zeama de la o lămâie, iar siropul se mai fierbe timp de trei-patru minute. Se păstrează în sticluţe sigilate. Se adaugă câte două linguriţe de sirop la o cană de ceai. Se bea dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

Pulbere: Se administrează jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, în aritmii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite