Susanul, un tonic eficient pentru sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de seminţe de susan are efect benefic în bolile respiratorii, în indigestii şi în infecţii urinare, susţin specialiştii. Susanul este un aliment cu proprietăţi recunoscute încă

Consumul de seminţe de susan are efect benefic în bolile respiratorii, în indigestii şi în infecţii urinare, susţin specialiştii. Susanul este un aliment cu proprietăţi recunoscute încă din Antichitate.

Acesta conţine substanţe active importante: fibre, vitamine (B, D, E şi F), proteine, minerale (calciu, potasiu, fosfor, zinc, fier), dar şi acizi graşi nesaturaţi şi polinesaturaţi (omega-6) sau lecitină.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, recomandă o alimentaţie bogată în susan pentru îmbunătăţirea funcţiilor sistemului nervos şi pe cele ale sistemului cardiovascular.

Seminţele de susan sunt recomandate şi în alte suferinţe: constipaţie, crize hemoroidale şi sindrom premenstrual. Cercetările recente menţionează că seminţele au efecte şi în unele boli grave, cum ar fi neuroparaliziile.

Reţeta săptămânii

Tahini, aperitiv cu susan 

Timp de pregătire: 30 de minute
Calorii: 60/ porţie

Ingrediente:  100 g seminţe de susan, doi căţei de usturoi, sucul unei lămâi

Preparare. Se râşnesc seminţele de susan şi se obţine o pastă uleioasă, numită tahini. Aceasta, în amestec cu sucul de lămâie şi usturoiul pisat, este o delicatesă foarte hrănitoare. Se serveşte pe pâine, la micul dejun sau ca aperitiv.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite