Surse de vitamina C în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub formă proaspătă, congelată sau murată, fructele şi legumele asigură doza zilnică. Specialiştii recomandă sursele naturale de vitamina C pentru că acestea conţin şi alte substanţe antioxidante, utile pentru sănătate.

Principalul beneficiu al  vitaminei C ţine de capacitatea sa antioxidantă. Aceasta limitează acţiunea radicalilor liberi produşi în cadrul metabolismului, prevenind, astfel, deteriorările celulare. Este esenţială pentru ca organismul să sintetizeze colagen, de aceea, este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii, a cartilajelor, dar şi a vaselor de sânge.

Conservarea o păstrează în mare parte

Vestea bună este că vitamina C nu dispare odată cu legumele şi cu fructele proaspete. „Congelarea, murarea şi gătitul păstrează această vitamină în proporţie de aproximativ 50%, cu variaţii de la un aliment la altul", subliniază medicul specialist în nutriţie Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco Lifestyle din Cluj-Napoca.

De exemplu, potrivit datelor disponibile, 100 g de broccoli crud acoperă 149% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, iar dat în clocot, 108% din acest necesar. În cazul spanacului, 100 g asigură aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina C, în forma crudă, şi aproape 4% în forma congelată şi gătită. Alte surse importante de vitamina C sunt conopida, varza de Bruxelles, dar şi cea românească, mai ales roşie, citricele şi fructele de pădure.

Protejează articulaţiile şi vasele de sânge

Vitamina C are roluri multiple, iar specialiştii atrag atenţia că rolul acesteia este maxim atunci când este obţinută din surse naturale. Astfel, s-a observat că incidenţa artritei, boală care distruge colagenul din articulaţii, este mai mică în rândul persoanelor care consumă zilnic fructe şi legume. Unele studii arată că vitamina C previne, într-o oarecare măsură, apariţia plăcii de aterom, prin efectul protector asupra pereţilor vaselor de sânge.

Din acest motiv, persoanele care au niveluri scăzute de vitamina C în sânge au risc mai mare de a face infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale sau boală arterială periferică. Datorită substanţelor antioxidante pe care le conţine, dieta bogată în fructe şi în legume poate preveni şi creşterile tensiunii arteriale.

Vitamina C este deosebit de importantă în sarcină, când ajută la formarea oaselor şi ţesuturilor fătului, iar alimentaţia echilibrată a mamei îl ajută pe cel mic şi după naştere, pentru că vitamina se trasmite prin laptele matern. Pediatrii recomandă mămicilor care alăptează să ia o pastilă de vitamina C zilnic, atunci când bebeluşul este răcit.

În ceea ce priveşte rolul ei în prevenirea răcelii, părerile sunt împărţite, studiile realizate în acest sens nefiind concludente. „S-a observat că nivelurile de vitamină C scad în infecţii şi în inflamaţii şi că administrarea de vitamină C stimulează răspunsul imunitar", explică medicul nutriţionist.

Cele mai bogate alimente

Aliment crud (100 g)    Procent din DZR

Gogoşar roşu    213%
Broccoli    149%
Lămâie    128%
Varză de Bruxelles    125%
Căpşuni    98%
Varză roşie    95%
Conopidă    77%
Varză albă    61%
Grepfrut    56%

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite