Stetoscop: Supremaţia roboţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stetoscop: Supremaţia roboţilor
Stetoscop: Supremaţia roboţilor

Tocmai ce s-au rezolvat toate problemele din Sănătate că era timpul să mai cumpărăm din bani publici ceva aparatură ultraperformantă, niscai roboţi de vreo zece milioane de euro.

Regizată prin 2002 de senatorul PSD Şerban Brădişteanu, povestea SF a robotului Da Vinci, anchilozat din lipsă de consumabile prin beciurile Spitalului Floreasca timp de câţiva ani, continuă în 2009 cu seria a doua.

Ministerul Sănătăţii, la sugestiile insistente ale şefului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, profesorul Irinel Popescu, intenţionează să cumpere cinci roboţi chirurgicali pentru două spitale din Bucureşti şi trei din ţară.

Presat în şicanele comisioanelor politice din scuderia la care este afiliat, ministrul Ferrari e nevoit acum probabil să închidă ochii la fentele bugetare care se pregătesc pe circuitul Sănătăţii.

Incontestabil o adevărată minune a ştiinţei moderne, cel mai avansat dispozitiv medical din lume, robotul chirurgical de tip Da Vinci a fost conceput în anii ‘80, la cererea Pentagonului, care dorea un aparat cu care să poată fi operaţi de la distanţă soldaţii americani aflaţi pe teatrele de război din întreaga lume.

Robotul permite efectuarea unor intervenţii de mare precizie - care elimină mişcările stângace, cu mai puţină durere, mai puţin sânge pierdut, durată de spitalizare redusă şi o recuperare mai rapidă pentru pacient. Însă toate acestea au şi un cost: 2.000 de euro pentru o singură operaţie.

Un preţ mare pentru o Românie în care spitalele se surpă, iar lipsa materialelor sau medicamentelor de strictă necesitate s-a cronicizat. Confruntaţi şi cu exodul medicilor către ţări care pun încă preţ pe capitalul uman, diriguitorii Sănătăţii pot încerca însă înlocuirea medicilor umani cu astfel de roboţi. Care vor fi teleghidaţi din ţările în care au emigrat tot de doctorii şi chirurgii români.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite