Supravegherea in sarcina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neglijenta in perioada sarcinii poate afecta grav atat sanatatea nou-nascutului, cat si a mamei. Cateva investigatii simple si controalele periodice la ginecolog sau la medicul de familie pot scadea

Neglijenta in perioada sarcinii poate afecta grav atat sanatatea nou-nascutului, cat si a mamei. Cateva investigatii simple si controalele periodice la ginecolog sau la medicul de familie pot scadea riscul aparitiei de complicatii de-a lungul celor noua luni. La prima consultatie se fac analize de sange si o ecografie. "Sunt teste obligatorii: homeoleucograma, grupa de sange si Rh-ul, glicemia si testele hepatice. Se mai fac teste pentru sifilis si le recomandam si testul HIV", ne-a declarat dr. Anca Simionescu, medic primar la Clinica de Obstetrica - Ginecologie, de la Spitalul Filan-tropia din Bucuresti. Virusul rubeolic poate provoca malfor-matii cardiace, iar daca o femeie nu a fost vaccinata inainte de sarcina, ea se poate infecta. "Daca nu sunt imunizate, viitoarele mame trebuie supravegheate si abia dupa ce nasc le recomandam sa se vaccineze. La 6-7 luni, se poate face un test de secretie care sa identifice un streptococ B. Acesta poate sa dea o meningita fulminanta la nou-nascut", mai spune dr. Simionescu.
In ceea ce priveste imunizarea, medicii spun ca tot ce este vaccin, virus viu nu este recomandat in timpul sarcinii. "In general, evitam sa facem vaccinuri, dar, daca sunt necesare, se pot face. Impactul virozelor depinde foarte mult de termenul la care o gravida se imbolnaveste. Nu sunt descrise malformatii congenitale asociate virusului gripal. Noi incercam sa le explicam ca atunci cand ai gripa, ai febra, ai contractii, deci ai un risc mai mare sa avortezi", ne-a declarat dr. Anca Simionescu.
Ecografia este foarte importanta in perioada sarcinii. "Poti sa depistezi daca un copil are capul prea mare, daca nu are o mana, daca are o anomalie cardiaca. Sfatuim pacientele sa vina pe la 8-9 saptamani de sarcina, in cazul in care nu au sangerari sau nu le doare burta. Pentru identificarea malformatiilor si anomaliilor congenitale se face o ecografie intre 11 si 14 saptamani. Este foarte importanta pentru ca masoara ceafa fatului si, in functie de acest parametru si varsta mamei, se calculeaza riscul de anomalii. Dupa aceea, se mai face o ecografie pe la 22-23 de saptamani si o ecografie la 32 de saptamani", ne-a mai spus dr. Anca Simionescu. Exista si investigatii medicale care nu sunt recomandate gravidelor. Acestea trebuie sa se fereasca de examenele radiologice de orice fel, pentru ca pot sa aduca modificari celulare ale fetusului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite