Suntem printre primii la recoltările de celule stem la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de recoltări de celule stem din cordonul ombilical al nou-născuţilor a ajuns anul trecut la peste 18.000, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant.

Raportat la numărul total de naşteri din 2010, acest lucru înseamnă că proporţia de recoltări a fost de aproximativ 8%, în vreme ce media europeană este de mai puţin de 5%.Pe primul loc în topul ţărilor europene cu cele mai multe recoltări de celule stem la naştere se află Portugalia, cu o proporţie de 15% din totalul naşterilor.

Latinii sunt mai grijulii

„Procentele mai mari se înregistrează preponderent în ţările latine, probabil pentru că spiritul latin presupune o trăire afectivă mai intensă şi o grijă mai mare pentru copii. Pe de altă parte, în cazul României poate fi vorba şi de intenţia de a ţine pasul cu cele mai noi tendinţe, inclusiv în medicină", spune dr. Bogdan Ivănescu, preşedintele unei companii de recoltare de celule stem.  

De curând, două firme de asigurări au lansat în România o asigurare pentru intervenţii medicale cu celule stem. Acestea sunt utile în condiţiile în care costurile pentru un eventual transplant cu celulele stem recoltate la naştere trebuie suportate de părinţii copilului. În vreme ce recoltarea din cordonul ombilical costă cel mult 1.500 de euro, transplantul poate ajunge la 50.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile cu spitalizarea, cu cazarea părinţilor (pentru că această procedură nu se face decât în afara ţării) şi cu eventuale tratamente în caz de complicaţii. Asigurările pot acoperi toate aceste costuri, iar valoarea primei de asigurare nu este foarte mare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite