Suntem pe primul loc la îmbolnăvirea de sifilis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 22% din cuplurile din România au probleme de fertilitate, estimează specialiştii. Iar una dintre principalele cauze ale dificultăţii sau chiar ale imposibilităţii de a avea copii o reprezintă infecţiile cu transmitere sexuală.

De altfel, potrivit raportului din 2011 al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte sifilisul. La noi în ţară se înregistrează peste 10 cazuri de sifilis la 100.000 de locuitori. „Este o problemă mare mai ales când sifilisul nu este depistat şi tratat la femeile însărcinate, deoarece boala se transmite la făt şi poate da malformaţii", explică medicul de planificare familială Cristina Kreutzer Forna de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.

Există totuşi şi o parte bună a faptului că se raportează cazurile de sifilis, şi anume că boala este depistată şi, prin urmare, poate fi tratată corespunzător. În topul european al infecţiilor sexuale cu gonococ ne situăm tot pe un loc fruntaş, iar principala consecinţă a acestei infecţii este sterilitatea. Surprinzător, un top la care ne situăm pe unul dintre ultimele locuri este cel al infecţiilor cu Chlamydia trachomatis.

Însă aceste date sunt puţin credibile, susţin specialiştii români. „Cred că infecţiile cu Chlamydia sunt subevaluate. Probabil că sunt depistate mai puţin, testarea pentru Chlamydia nefiind inclusă în analizele de rutină pentru căsătorie, de exemplu, aşa cum este cazul sifilisului", spune medicul Cristina Kreutzer Forna.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite