Suntem descoperiţi în faţa microbilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate bacteriile ar putea deveni, în viitor, rezistente la antibioticele existente şi, implicit, bolile pe care le produc ele, incurabile. Această ipoteză, aparent apocaliptică, a fost lansată după ce medicii britanici s-au confruntat cu o bacterie pentru care nu s-a găsit o soluţie terapeutică. Bacteria provine din India şi din Pakistan.

Descoperirea antibioticelor a salvat mai multe vieţi decât orice alt tratament. Penicilina lui Fleming a inspirat industria farmaceutică în crearea unor clase vaste de antibiotice, pentru aproape toate bolile bacteriene cu care s-a confruntat omenirea. Însă microbii şi-au modificat structura astfel încât să nu poată fi distruşi.

Mai citiţi şi:

Un microb care poate face orice bacterie rezistentă la antibiotice ameninţă Europa

Ei au evoluat atât de mult, încât riscăm să ne întoarcem în vremurile în care omenirea nu avea nicio şansă în faţa holerei, pneumoniei, tetanosului sau tuberculozei. Este un scenariu pe care medicii britanici l-au lansat săptămâna aceasta după ce au descoperit un microb care nu poate fi distrus de antibioticele existente.

Riscul de pandemie nu este exclus

Microbul a fost adus în Marea Britanie de persoane care au făcut operaţii estetice sau care s-au tratat de cancer în India şi în Pakistan. Medicii britanici au raportat 50 de cazuri, iar cei din SUA - trei cazuri. Olanda, Canada şi Australia au şi ele câteva cazuri. Cum tot mai mulţi europeni şi americani aleg să se trateze în ţări în care serviciile medicale sunt mai ieftine, precum în cele din Asia de Sud, specialiştii britanici se aşteaptă ca bacteria rezistentă la antibiotice să ajungă în toate colţurile lumii şi să provoace o pandemie.

„Din cauza turismului medical şi a turismului în general, aceste bacterii rezistente la antibiotice au potenţialul de a se răspândi pe glob foarte rapid. Industria farmaceutică nu poate face nimic pentru a pune capăt acestui fenomen", a declarat pentru Reuters Timothy Walsh, specialist al Universităţii „Cardiff" din Anglia, cel care a identificat pentru prima dată bacteria, anul trecut, la un pacient suedez care se tratase în India.

Potrivit specialiştilor britanici, bacteria rezistentă la antibiotice produce o enzimă care se numeşte New Delhi metalo-beta-lactamază, prescurtat NDM-1. „Această enzimă inactivează o serie de antibiotice, cum ar fi penicilinele, cefalosporinele, dar şi carbapenemii, antibiotice puternice, indicate în cazul infecţiilor multirezistente", explică profesorul doctor Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul UMF „Carol Davila".

Enzima se poate transmite de la o bacterie la alta prin intermediul ADN-ului, lucru care ar creşte rezistenţa şi celorlalte bacterii. Până acum, medicii britanici au descoperit enzima care produce rezistenţă în structura a două bacterii: E. coli, care provoacă infecţii digestive, şi Klebsiella pneumoniae, care provoacă pneumonie. Persoanele care s-au tratat sau care au făcut operaţii estetice în India şi Pakistan s-au internat ulterior în spitalele din ţara de origine şi au transmis bacteriile rezistente celorlalţi pacienţi.

Românii nu se operează în Asia de Sud

Bacteriile rezistente au fost contractate mai ales în urma unor intervenţii chirurgicale estetice. „Modul de infectare cu această nouă bacterie poate fi reprezentat de lipsa unor condiţii stricte de asepsie din clinicile respective", explică profesorul doctor Ioan Fulga. Medicul Marek Vâlcu, vicepreşedintele Academiei Române de Chirurgie Estetică, ne linişteşte însă: „Românii preferă ţări ca Polonia şi Cehia pentru efectuarea de operaţii estetice".

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite