Succese moderate, esecuri rasunatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2005 in medicina a fost unul agitat. A inceput si s-a incheiat cu controverse si a stat, mai tot timpul, sub semnul amenintarii pandemiei de gripa. Primul transplant de fata Anul 2005 a

Anul 2005 in medicina a fost unul agitat. A inceput si s-a incheiat cu controverse si a stat, mai tot timpul, sub semnul amenintarii pandemiei de gripa.
Primul transplant de fata
Anul 2005 a debutat cu procesul in care este implicata compania care a produs medicamentul Vioxx. Instanta a decis acordarea de despagubiri de 250 de milioane de dolari familiei unui pacient care a murit dupa ce i-a fost administrat Vioxx. S-a vorbit de efectele secundare ale medicamentului, s-a ajuns la acuzatii privind incercarea de musamalizare a cazului. Printre descoperirile majore din 2005 se remarca publicarea hartilor genetice ale unor animale, un caine numit Tasha si ale cimpanzeilor, a trei paraziti umani, dar si descoperirea unei harti a variatiilor genetice la om. 2005 a adus si primul transplant de fata, realizat de chirurgii din Franta. La finalul lui 2005, lumea medicala a fost zguduita de unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria sa: cercetarea privind celulele stem. Studiul condus de Woo Suk Hwang la Universitatea din Seul, Coreea de Sud, oferea sperante mari pacientilor. Echipa a pretins ca a clonat 11 celule stem de la 11 pacienti diferiti. Scandalul a izbucnit dupa ce Hwang a recunoscut ca a folosit celule de la colegii cercetatori si s-a amplificat dupa ce au aparut informatii potrivit carora rezultatele au fost modificate intentionat.
Poliomielita nu a fost eradicata
In 2005, teama privind aparitia unei pandemii de gripa aviara a atins cote inalte. Virusul letal H5N1 aparut, in mai, in China si s-a raspandit din Asia pana in Europa. Producatorii de medicamente s-au intrecut in a produce vaccinuri pentru oa- meni, dar niciunul nu a avut succes. Dar 2005 a fost si anul altor boli fatale. Febra hemoragica provocata de virusul Marburg a ucis sute de persoane in Africa, in cea mai grava epidemie din istorie. Anul 2005 trebuie sa marcheze eradicarea poliomielitei, dar sperantele Organizatiei Mondiale a Sanatatii au fost spulberate cand virusul s-a raspandit din Nigeria in Sudan, apoi in Orientul Mijlociu si, mai departe, in Asia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite