Acidul tranexamic, medicamentul care opreşte sângerarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medicament ieftin, despre care experţii susţin că poate opri sângerarea cauzată de accidente recente, poate salva vieţile a zeci de mii de persoane din întreaga lume, potrivit unui studiu recent, citat de Fox News.

Cercetătorii au studiat efectul acidului tranexamic (TXA) asupra a peste 10.000 de pacienţi adulţi cu traumatisme, cărora li s-a administrat medicamentul la 8 ore de la rănire. Apoi, au comparat rezultatele cu alte 10.000 de persoane rănite, cărora li s-a administrat un tratament placebo.(Metoda Placebo constă în folosirea unor medicamente sau vitamine care nu îi ajută cu adevarat pe bolnavi să-şi recapete sănătatea, bazandu-se exclusiv pe convingerea de vindecare a acestora).

Doctorii au constatat că pacienţii care au luat TXA au avut şanse cu 15% mai mici de a muri din cauza hemoragiei, în comparaţie cu cei care nu au luat medicamentul.  De asemenea, au avut şanse cu 10% mai mici de a muri din orice altă cauză, inclusiv cedarea unui organ sau un traumatism cranian.

Acidul tranexamic este adeseori folosit în timpul operaţiilor elective, pentru oprirea sângerării, dar nu este prescris şi victimelor accidentelor.

"Aceasta este una dintre cele mai ieftine modalităţi de a salva vieţi", a declarat  Ian Roberts, profesor de Epidemologie  şi unul dintre principalii cercetători care au luat parte la studiu.

Testele anterioare asupra acestui medicament au urmărit efectul acestuia în intervenţiile chirurgicale elective, cum ar fi operaţiile de inimă, însă acesta a fost primul test efectuat asupra victimelor din accidente.

Doctorii au fost îngrijoraţi din cauza posibilelor reacţii adverse, cum ar fi cheaguri de sânge în inimă şi plămâni, accidente vasculare cerebrale sau infarcturi, însă niciunul dintre acestea nu au fost depistate la pacienţilor testaţi.

Pentru persoanele cu vârste curpinse între 5 şi 45 de ani, accidentele reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial, după SIDA, şi aproximativ 600.000 pacienţi răniţi sângerează până la moarte în fiecare an.

Cercetătorii estimează că dacă TXA ar fi disponibil, între 70.000 şi 100.000 de vieţi ar putea fi salvate anual.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite