Strugurii cresc speranţa de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previn bolile cardiovasculare, prin conţinutul de resveratrol, şi au efect antianemic datorită cuprului. Pentru persoanele cu o greutate normală, strugurii au numai beneficii. Cei care suferă de obezitate trebuie să-i consume cu moderaţie din cauza numărului crescut de calorii.

O cură de struguri combate cu succes oboseala, hidratează şi detoxifică organismul. Conţin 75% apă şi concentraţii crescute de vitamine C, K şi B6. Ca toate fructele, sunt bogaţi în potasiu, dar, în plus, conţin şi cantităţi importante de cupru. Cresc diureza şi previn constipaţia.

Unul dintre cele mai spectaculoase merite ale strugurilor a fost observat analizând consumul de vin în rândul populaţiei franceze.

Scad riscul de ateroscleroză

Studiile franţuzeşti au asociat consumul moderat de vin roşu cu scăderea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare. Responsabili pentru acest efect sunt polifenolii din coaja strugurilor, printre cei mai cunoscuţi fiind resveratrolul şi quercitina.

Potrivit specialiştilor, aceşti antioxidanţi întârzie fibroza cardiacă şi au efect protector asupra pereţilor vaselor de sânge, scăzând riscul de tromboză şi de ateroscleroză.

Resveratrolul, cheia longevităţii

Unul dintre efectele benefice ale resveratrolului ţine de faptul că amplifică activitatea unei enzime, superoxid dismutaza (SOD), menţinând astfel organismul tânăr. Nivelul acestei enzime în sânge oferă informaţii despre vârsta reală a organismului. SOD stimulează procesele de reparare celulară, necesare după expunerea la diverşi factori agresori, precum ultravioletele.

În plus, testele de laborator arată că resveratrolul şi quercitina previn cancerul, prin faptul că scad capacitatea de proliferare a celulelor canceroase şi inhibă formarea de vase de sânge în interiorul tumorii.

Atenţie, diabetici!

Strugurii conţin un procent mare de zahăr, de aceea ei se află adesea pe listele de alimente interzise în diabet. „Această concepţie clasică a fost treptat înlocuită de o concepţie modernă, conform căreia conţinutul în zahăr este doar unul dintre criteriile utilizate în prescrierea regimului alimentar în diabet", afirmă Adrian Copcea, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Cluj.

„Alcătuirea unui meniu zilnic trebuie să ţină cont nu doar de conţinutul în carbohidraţi (zahăr) al unui aliment anume, ci, în primul rând, de ansamblul alimentaţiei. De altfel, există şi un avantaj, puţin cunoscut, al strugurilor, şi anume indicele glicemic scăzut, ceea ce l-ar include în rândul alimentelor indicate în diabet", completează medicul Adrian Copcea.

Alimentele cu indice glicemic scăzut (adică mai mic de 55) eliberează lent glucoza în sânge şi nu duc la creşterea semnificativă a glicemiei. Astfel, strugurii pot face parte din dieta persoanelor fără probleme de greutate care suferă de diabet zaharat de tip 1, insulino-dependent. Chiar şi persoanele cu diabet de tip 2 îi pot include în meniu, sub supravegherea medicului nutriţionist.

Contraindicaţi în curele de slăbire

Persoanele supraponderale şi cele care suferă de obezitate trebuie să fie precaute în ceea ce priveşte consumul de struguri.

Deşi studiile realizate de specialiştii francezi pe lemurieni au arătat că administrarea de resveratrol previne acumularea de kilograme, această substanţă se găseşte în concentraţii prea mici în struguri pentru a contracara efectul caloriilor. „O jumătate de kilogram de struguri aduce aproape la fel de multe calorii precum un litru de suc cu zahăr de tip cola", atrage atenţia medicul Adrian Copcea.

Uleiul din sâmburi, pentru uz culinar sau cosmetic


De la struguri se pot folosi pulpa, coaja, dar şi sâmburii. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în acizi graşi nesaturaţi, în vitaminele E şi A şi în antioxidanţi. Pentru a-şi păstra calităţile, trebuie consumat în stare crudă, în salate. În cosmetică, este folosit pentru masaj, pentru că este mai puţin gras decât alte uleiuri. Are proprietăţi emoliente, antiseptice şi uşor astringente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite