Stresul ne poate lăsa fără urmaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul ne poate lăsa fără urmaşi
Stresul ne poate lăsa fără urmaşi

Amânarea conceperii primului copil ne scade şansele de a deveni părinţi naturali. Statisticile mondiale arată că infertilitatea afectează aproximativ 18 la sută din populaţia aflată la vârsta procreării.

Un cuplu poate avea suspiciuni în legătură cu fertilitatea doar după ce a încercat să conceapă un copil, timp de doi ani, fără niciun rezultat, susţin specialiştii. Doar în acest caz sunt necesare investigaţii medicale pentru a descoperi care este cauza infertilităţii.

„Există un număr foarte mic de cupluri care pot concepe un copil fără a întâmpina greutăţi. Însă există cupluri care au nevoie de un an, iar altele de doi ani pentru ca partenera să poată rămâne însărcinată. De asemenea, mai există o categorie de cupluri ce pot aduce pe lume un copil doar cu ajutor medical, prin metode de inseminare artificială sau prin fertilizare in vitro“, explică medicul primar  obstetrică-ginecologie Cezara Bucur, specialist în fertilizare in vitro.

Stilul modern de viaţă, una dintre cauze

În ultimii ani, problemele de fertilitate cauzate de stilul de viaţă stresant a determinat tot mai multe cupluri să ceară ajutorul medicului.

Potrivit specialiştilor, stresul produce îndeosebi dezechilibre hormonale, atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor. De exemplu, la femei, stresul constant favorizează creşterea nivelul de prolactină, un hormon care inhibă alţi doi hormoni necesari ovulaţiei. În cazul bărbaţilor, stresul poate duce la instalarea disfuncţiilor erectile.

Bărbatul, primul la analize

Medicul recomandă ca bărbatul să fie primul care efectuează analizele de stabilire a fertilităţii. În condiţiile unui rezultat negativ, acestea vor scuti partenera de câteva testări medicale mai dificile.

Cel mai adesea, în urma analizelor se descoperă că principala cauză de infertilitate este lipsa spermatozoizilor (azoospermia). Însă, printre factorii care duc la infertilitate în cazul bărbaţilor se mai numără şi varicocelul (dilatarea venelor din interiorul scrotului), ejacularea retrogradă (sperma nu este eliberată în exterior, ci refulează în vezica urinară), obstrucţiile de la nivelul testiculelor, bolile cu transmitere sexuală şi administrarea unor medicamente ce afectează calitatea spermei.

Infecţiile pot împiedica apariţia unei sarcini

Înfundarea trompelor uterine (obstrucţia tubară) este cauza principală a infertilităţii la femei şi apare, în cele mai multe situaţii, pe fondul unei infecţii genitale.

„Chlamidia este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală care, odată contractată, determină înfundarea trompelor uterine, mai ales dacă este asociată şi cu o anexită (inflamarea trompelor şi ovarelor)“, explică medicul Cezara Bucur.

Potrivit specialistului, infertilitatea mai poate fi pusă şi pe seama existenţei ovarului polichistic, o afecţiune care stă la baza lipsei ovulaţiei. De asemenea, în ultimii ani, endometrioza, care constă în dezvoltarea ţesutului endometrial în afara cavităţii uterine, a împiedicat tot mai multe cupluri să conceapă copii. „Dacă în urmă cu zece ani depistam foarte rar o femeie cu endometrioză, în prezent descopăr zilnic chiar şi fete tinere cu această problemă de sănătate“, mai spune medicul Cezara Bucur. 

Soluţii pentru infertilitate

În cazul în care tratamentul medicamentos pentru infertilitate nu a dat rezultate, cuplurile pot recurge la inseminarea artificială şi la fertilizarea in vitro (FIV). Din păcate, şansele de reuşită de la prima încercare sunt de 40 la sută în cazul FIV şi de doar 20 la sută în cazul inseminării artificiale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite