Stresul a scăzut vârsta apariţiei pubertăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că vârsta normală pentru pubertate este cuprinsă între 12 şi 16 ani, debutul în pubertate a scăzut până la 9 - 10 ani, în ultimii 7 ani.La pubertate, structuri care până atunci erau "în

că vârsta normală pentru pubertate este cuprinsă între 12 şi 16 ani, debutul în pubertate a scăzut până la 9 - 10 ani, în ultimii 7 ani.
La pubertate, structuri care până atunci erau "în adormire" intră în funcţiune. Dar boom-ul informaţional, stresul din familie şi lipsa unor persoane care să ofere copiilor suportul psihologic necesar sunt, în principal, cauzele activării la vârste mai mici a acestor structuri. "Pubertatea este vârsta la care se produce maturizarea organelor sexuale şi a sistemului endocrin, alături de conştientizarea dorinţei sexuale. Există o tendinţă de schimbare a structurii hormonale, iar scăderea vârstei la care se ajunge la pubertate este răspunsul adaptativ al organismului la noile condiţii sociale. Societatea grăbeşte această maturizare. Lucrurile care înainte erau ascunse, evitate, devin acum accesibile şi se merge pe principiul că funcţia creează organul", ne-a declarat dr. Gabriel Lemnete, medic primar de obstetrică ginecologie la Spitalul Polizu.

Hormonii, responsabili de transformarea organismului
La pubertate, hormonii sunt cei care activează transformarea organismului. Odată cu apariţia hormonilor masculini, nu există element al organismului care să nu fie masculinizat. "Scheletul la bărbaţi este mai solid, umerii mai laţi, bazinul mai strâmt, ceea ce dă un aspect trapezoidal, tegumentele sunt mai groase şi mai aspre. Avem o musculatură mai dezvoltată şi cu o forţă mai mare. Organele sexuale ajung, oarecum, la dimensiunile definitive şi creşte testicolul pentru că se dezvoltă tubulatura unde iau naştere spermatozoizii", ne-a mai declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti. Tot în această perioadă apare pilozitatea romboidală, care porneşte din zona pubiană şi ajunge până la ombilic, adeseori pe torace şi în jurul areolelor mamare şi, destul de des, pilozitate pe spate. Firul de păr devine mai gros, mai pigmentat, mai ondulat şi mai dur. Băiatul trece prin acea perioadă când vorbeşte pe tonalităţi diferite, până se ajunge la acea voce baritonală. "Se maturizează psihic şi apare interesul faţă de sexul opus, un interes care, până atunci, era legat de joc. Elementul esenţial al pubertăţii este apariţia spermatozoizilor în ejaculare la băieţi. Totuşi, nu se poate spune că procesul de sexualizare s-a încheiat. Întregul proces mai durează până în jurul vârstei de 18-20 de ani", ne-a mai declarat prof. dr. Dumitrache.

La fete creşte stratul adipos
Estrogenul şi progesteronul sunt hormonii care prelucrează structurile existente în sens feminim. "O fată va avea un schelet cu umeri mai strâmţi şi şolduri mai late, invers decât la bărbaţi. Oasele sunt mai subţiri, cu o masă musculară şi forţă mai mici, cu tegumente mai subţiri şi mai catifelate. Dar au un ţesut adipos care se depune pe topografie feminină: subombilicală, pe fese şi pe coapse. Trebuie să se ştie că femeia cea mai slabă are mult mai multă grăsime decât bărbatul cel mai slab", mai spune prof. dr. Dumitrache. Creşterea sânilor este provocată tot de aceşti doi hormoni. Tot acum are loc pigmentarea zonei genitale şi coborârea vulvei. "Apare excitabilitatea atât a mameloanelor, cât şi cea clitoridiană. Dar aceste modificări fizice evidente sunt completate de modificările care apar la nivel uterin, care duc la o multiplicare ciclică a endometrului uterin care se va manifesta prin menstră", ne-a mai spus prof. dr. Constantin Dumitrache.

Vârsta la care apare pubertatea influenţează înălţimea
Un element important al perioadei de sexualizare este acţiunea androgenilor asupra cartilagiilor de creştere. În primă etapă, acesta dă puseul de creştere pubertar, dar tot androgenii sunt cei care închid această etapă. Cu cât pubertatea este mai devreme şi cu cât intoxicaţia cu testosteron este mai devreme, cu atât înălţimea este mai mică, pentru că grăbeşte închiderea cartilagiilor de creştere. Invers, la o pubertatea mai târzie, cartilagiile rămân mai mult deschise şi creşterea în înălţime este mai mare.

Obezitatea grăbeşte maturizarea
O serie de boli genetice, tumorale, traumatice, inflamatorii sau autoimune pot determina apariţia mai devreme sau mai târziu a pubertăţii. La pubertate precoce, un băiat are toate semnele, în afară de unul: dimensiunea testicolului rămâne mică. În pubertatea târzie, semnele apar târziu sau nu apar niciodată. Nici cele legate de schelet, nici cele legate de musculatură. Obezitatea la copii întârzie pubertatea la băieţi şi o grăbeşte la fete. Este recomandat ca fiecare copil să fie consultat de un endocrinolog în preajma pubertăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite