Stresul trimite românii la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul trimite românii  la psiholog
Stresul trimite românii la psiholog

Un număr tot mai mare de persoane apelează la psihoterapie din cauza grijilor zilnice. Psihoterapeuţii recomandă modificarea stilului de viaţă, învăţarea unor tehnici de relaxare şi adoptarea unei atitudini optimiste pentru a face faţă tensiunilor zilnice.

Când suntem stresaţi, organismul secretă o categorie de hormoni, care pot provoca dureri de cap, anxietate, atacuri de panică, insomnie şi oboseală. Când stresul este intens şi de lungă durată, hormonii secretaţi afectează buna funcţionare a întregului organism. Stresul cronic poate declanşa crize anginoase, tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii), poate creşte tensiunea arterială şi poate grăbi apariţia infarctului miocardic.

De asemenea, el slăbeşte sistemul imunitar şi creşte astfel sensibilitatea la infecţii, la gastrite, ulcer, diabet zaharat şi chiar la cancer.

Psihoterapia tratează cauzele

Unele persoane reuşesc să combată stresul folosind tehnici de relaxare, masaj, aromaterapie, muzică sau alte remedii alternative. Însă aceste metode nu sunt întotdeauna eficiente, pentru că ele tratează simptomele stresului, fără a elimina însă cauzele acestuia. „Când simţiţi că viaţa vă scapă de sub control şi nu reuşiţi să gestionaţi eficient stresul, trebuie să apelaţi la psihoterapie. Aceasta este singura terapie care identifică şi elimină factorii stresanţi, nu doar simptomele lor“, spune psihoterapeutul Lena Rusti.

Efectul stilului de viaţă dezechilibrat

Potrivit specialistei, adresabilitatea către clinicile de psihoterapie a crescut în ultima jumătate a anului, cel mai probabil din cauza crizei financiare şi a stresului generat de aceasta. În cabinetele de psihoterapie, stresul este văzut ca efectul unui stil de viaţă dezechilibrat şi consecinţa unei reacţii inadecvate a organismului în faţa unor factori stresanţi.

De aceea, specialiştii în psihoterapie recomandă, înainte de toate, schimbarea stilului de viaţă, prin învăţarea unor tehnici de organizare eficientă a timpului, de stabilire a priorităţilor, prin adoptarea unor metode de a răspunde în mod adecvat la factorii stresori zilnici şi, nu în ultimul rând, prin gasirea timpului pentru activităţi care să producă plăcere şi relaxare în acelaşi timp.

Psihoterapeuţii mai recomandă şi aplicarea unor tehnici de relaxare sau de meditaţie. Ele ajută corpul să iasă din starea de încordare continuă, iar persoana stresată îşi poate găsi starea de linişte şi de echilibru.

O altă etapă în tratamentul stresului este schimbarea convingerilor de viaţă. Potrivit specialistului, persoanele stresate au tendinţa de a deveni pesimiste şi de a vedea partea negativă a lucrurilor.

„Este important să învăţăm să vedem realitatea în mod obiectiv, observând şi aspectele pozitive. Astfel, vom reuşi să ne canalizăm energia către a ne da o şansă, în loc să ne sabotăm singuri zi de zi“, mai spune psihoterapeutul. 

Şi organismul trebuie pregătit

La fel de importantă ca schimbarea stilului de viaţă este şi pregătirea organismului pentru a rezista la stres. „Exerciţiile fizice sunt de ajutor în crearea unui tonus fizic. Acesta conferă o stare de încredere şi de echilibru“, spune psihoterapeutul Lena Rusti. Mişcarea are şi avantajul că permite eliberarea endorfinelor, hormoni ai fericirii. În acelaşi timp, ea creează un ritual zilnic, care face posibilă o mai bună organizare a vieţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite