Stresul determină infertilitatea în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilirea momentului conceperii unui copil diminuează şansele de a avea un urmaş. O serie de investigaţii medicale precum spermogramele şi radiografiile endo-vaginale stabilesc ce tratament de fertilizare trebuie să se urmeze.

Lipsa timpului petrecut în cuplu, problemele de natură medicală, dar şi stresul resimţit zilnic sunt doar o parte dintre factorii care duc la scăderea şanselor unui cuplu de a avea copii.

De multe ori, partenerii intră în panică după două-trei luni în care au încercat să conceapă un copil, fără a ţine cont însă de faptul că, în acest răstimp, perioada petrecută împreună a fost minimă. Potrivit specialiştilor, cuplurile care după doi-trei ani de încercări nu au reuşit să aibă un copil ar trebui să apeleze la un medic ginecolog pentru un set de analize menite să stabilească starea de sănătate a partenerilor.

Stabilirea tratamentului de fertilizare

Primul pas corect este realizarea unei spermograme. “Partenerul masculin este investigat primul, deoarece în peste jumătate din cazuri bărbatul este cel infertil, şi nu femeia”, a explicat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul clinic “Dr. I. Cantacuzino”.

Dacă soţul este sănătos, se va investiga doamna, în primul rând din punctul de vedere al anatomiei organelor genitale. Astfel se vede dacă pacienta are uterul normal, dacă  are vreo malformaţie (lipsa uterului, uter dublu), fapt care poate duce la avort, naştere prematură sau chiar infertilitate.

Dacă anatomia este nor-mală, se caută semnele unor infecţii precum micoplasma, ureaplasma sau clamidia, care dau sterilitate.

Dacă pacienta a mai avut o sarcină şi a născut sau s-a soldat cu un avort, se verifică permeabilitatea trompelor uterine printr-o histerografie -  radiografie a uterului şi a trompelor, pentru a se vedea dacă sunt permeabile.

Dacă rezultatele testelor realizate până în prezent sunt bune, se investighează ovarele şi funcţia ovulatorie, printr-o ecografie endovaginală sau prin dozări de hormoni. “Nu recomand metoda veche a temperaturii, deoarece nu este sigură.

Temperatura se ia dimineaţa, când femeia se trezeşte, pentru a se vedea momentul ovulaţiei. Însă, în cazul în care ea are o gripă sau o răceală ori a mâncat mai picant cu o seară în urmă, a doua zi temperatura creşte, fără a fi un semn de ovulaţie.

”Dacă nici după aceste investigaţii nu s-a aflat cauza infertilităţii, se intră în teste imunologice şi genetice în care se pot vedea anticorpii antispermatici. De asemenea, se mai face o histeroscopie prin care evaluăm cu o cameră de filmat interiorul uterului, pentru a se vedea dacă locul unde se va nida embrionul este perfect sănătos”, a continuat medicul ginecolog.

O problemă de cuplu

“Planificarea strictă afectează conceperea copilului. O femeie sănătoasă poate să nu ovuleze în fiecare lună, deci să nu fie aptă să facă un copil. De asemenea, o femeie de peste 30 de ani nu mai are 12 ovulaţii pe an, ci 10-11. Ceea ce fac tratamentele de fertilizare este de a aduce un cuplu la o rată normală de ovulaţie, astfel ca într-o lună din patru să rămână însărcinată”, a afirmat dr. Dumitrescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite