Stresul, cauză principală a numeroase boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul de la serviciu slăbeşte sistemul imunitar
Stresul de la serviciu slăbeşte sistemul imunitar

Sindromul de intestin iritabil, unele infecţii şi depresia pot fi cauzate de suprasolicitarea psihică. Datele statistice arată că principala sursă de stres este locul de muncă. Aproximativ 60% din absenţele de la serviciu au drept cauze bolile apărute din cauza stilului de viaţă stresant.

Până la un anumit punct, stresul este benefic, deoarece ne ajută să ne concentrăm mai bine asupra lucrurilor pe care le avem de făcut. Acesta poartă numele de stres pozitiv sau eustres şi este diferit de stresul negativ sau distres, care este sursa a peste 60% din îmbolnăviri.

Citeşte şi:

„Şefii-problemă” dau naştere la „angajaţi-problemă”

“Sindromul secolului al XXI-lea” - Oboseala cronică şi apetitul sexual redus

Stresul atinge nivelul critic atunci când pe plan fizic, emoţional, psihologic şi intelectual corpul nu mai dispune de resurse pentru a face faţă cerinţelor zilnice.

Durerile de cap frecvente, tulburările de somn, stările de anxietate şi de proastă dispoziţie, dificultăţile de concentrare şi senzaţia de pierdere a controlului sunt doar câteva semne care ne dau de ştire că stresul a atins apogeul.

„Senzaţia pe care o avem atunci când stresul atinge nivelul critic este comparabilă cu starea de leşin. În acel moment, te simţi ca şi cum cineva te-a deconectat de la o priză", spune medicul primar medicină de familie Cristian Sever Oană.

Cortizolul slăbeşte imunitatea

Consecinţele stresului la care suntem supuşi zilnic sunt dezastruoase, dovadă fiind lista lungă de boli pe care le generează. În cazul stresului acut, corpul elimină cantităţi mari de adrenalină, un hormon care, potrivit specialiştilor, cauzează apariţia bolilor cardiovasculare.

În cazul stresului cronic, corpul este nevoit să elibereze cantităţi impresionante de cortizol, cunoscut şi sub numele de hormonul stresului. Studiile au arătat că, atunci când cortizolul se secretă în cantităţi mari, sistemul imunitar cedează, iar organismul devine mult mai vulnerabil în faţa agenţilor patogeni (bacterii, virusuri etc.). Stresul este incriminat şi pentru apariţia unor tulburări de digestie, acesta modificând motilitatea intestinală.

Este vorba despre sindromul de intestin iritabil, care se manifestă prin balonare, dureri abdominale şi prin scaune neregulate. De asemenea, tot din cauza stresului a crescut şi numărul persoanelor depresive. Aceasta deoarece tot mai mulţi oameni petrec cea mai mare parte a zilei la birou, unde nu există suficientă lumină naturală, ceea ce determină scăderea nivelului de serotonină, un hormon recunoscut pentru capacitatea de a reda buna-dispoziţie.

Sportul, cea mai ieftină metodă antistres

Cel mai bun mijloc prin care corpul îşi poate reface rezervele de energie este odihna, spun specialiştii. Când simţim că nu mai facem faţă îndatoririlor zilnice, ar trebui să ne deconectăm câteva zile de la sarcinile obişnuite pentru a ne relaxa.

În tot acest timp, se recomandă practicarea unui hobby şi cât mai multă mişcare. De altfel, s-a dovedit că practicarea unui sport este cea mai ieftină metodă de relaxare. Medicii recomandă să facem sport câte o jumătate de oră pe zi, de cel puţin trei ori pe săptămână.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite