Strategii pentru a ne menţine tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul în care îmbătrânim depinde de materialul genetic al fiecăruia, dar şi de obiceiurile mai mult sau mai puţin nocive. Factori precum fumatul, alimentaţia incorectă şi mediul toxic accelerează alterarea materialului genetic, iar practicarea unor obiceiuri sănătoase îl menajează.

Organismele vii sunt programate să se deterioreze odată cu înaintarea în vârstă. Însă, din punctul de vedere al funcţionării şi al rezervelor de care dispune, corpul nostru poate avea o vârstă diferită de cea pe care o indică certificatul de naştere. Cu alte cuvinte, putem arăta mai bătrâni, sau, dimpotrivă, mai tineri decât suntem de fapt.

„Variaţiile între vârsta cronologică şi cea indicată de evaluarea antiaging pot fi destul de mari, mai ales la persoanele care prezintă factori de risc, precum fumatul, consumul excesiv de grăsimi, diabetul şi hipertensiunea arterială", subliniază medicul gerontolog Adrian Stănescu de la clinica Sansage.

La vârste înaintate, cremele sunt insuficiente

Cel mai vizibil indiciu legat de vârstă îl oferă pielea. Cu trecerea timpului, ţesutul conjunctiv care susţine tegumentul îşi pierde din tonicitate, astfel că pielea „se lasă" şi apar ridurile. Demachierea zilnică şi folosirea unor creme hidratante, dar mai ales protejarea de razele ultraviolete ajută la menţinerea elasticităţii cutanate.

„Cremele antirid sunt indicate persoanelor cu vârste de peste 28-30 de ani. Acestea trebuie să conţină vitamine, extracte din plante şi din fructe şi acid hialuronic. La vârste mai înaintate, cremele devin insuficiente, iar atât femeile, cât şi bărbaţii pot să apeleze la injecţii cu acid hialuronic, în diferite concentraţii, în funcţie de cât de avansate sunt ridurile", menţionează medicul primar dermatolog Ioana Chebac de la Spitalul Colentina, doctor în ştiinţe medicale.

Protejând arterele, câştigăm ani

Medicii cardiologi au o zicală: „Ai vârsta arterelor tale". Pereţii vasculari sunt formaţi din ţesut conjunctiv, astfel că şi ei pierd din elasticitate odată cu trecerea timpului. Dar asupra lor acţionează şi ateroscleroza, şi hipertensiunea arterială.

Lent, dar sigur, pereţii arteriali se rigidizează, vasul se îngustează prin depuneri de colesterol şi de calciu şi se poate ajunge la accidente vasculare sau la infarct. De aceea, renunţarea la fumat, mişcarea şi adoptarea unei diete sărace în sare şi în grăsimi animale previn îmbătrânirea prematură a arterelor. În plus, mişcarea ajută şi la menţinerea sănătăţii inimii şi a sistemelor osos şi muscular. Stimulează arderea caloriilor şi îmbunătăţeşte starea psihică.

O altă recomandare este aceea de a consuma un pahar de vin roşu zilnic, de preferinţă natural. Strugurii roşii conţin resveratrol, un antioxidant care previne deterioarea vaselor şi creşte nivelul colesterolului „bun".

Antrenarea creierului previne demenţa

Studiile arată că educaţia întârzie apariţia simptomelor de demenţă. Antrenarea creierului în timpul anilor de studiu, dar şi mai târziu previne instalarea bolii. În plus, oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra importanţei pentru sănătate pe care o are integrarea persoanelor de peste 50 de ani într-un grup. Potrivit acestora, singurătatea este chiar mai dăunătoare decât fumatul, decât alcoolismul şi decât lipsa mişcării.

ADN-ul se dezorganizează

Lanţurile ADN sunt protejate la extremităţi cu ajutorul unor fragmente ce poartă numele de telomere. La fiecare înnoire celulară, ­telomerele se scurtează, până când ajung atât de mici, încât elicea ADN se dezorganizează, asemenea unui şiret lipsit de capătul de plastic, ducând la distrugerea definitivă a celulei. Obiceiurile nocive grăbesc scurtarea telomerelor.

Nivelul de antioxidanţi trădează vârsta reală

Evaluarea antiaging se poate face prin teste sanguine şi printr-un consult multidisciplinar, realizat de o echipă de specialişti: gerontolog, histopatolog, estetician, nutriţionist şi psiholog. „Cele mai valoroase analize specifice, în cadrul evaluării antiaging, măsoară capacitatea totală antioxidantă", subliniază medicul gerontolog Adrian Stănescu. În funcţie de rezultate, de priorităţile şi de posibilităţile financiare ale fiecăruia, medicii elaborează o strategie antiîmbătrânire ghidată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite