Stocul de antibiotice pentru antrax, folosit în pandemia de gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul unui efort deosebit pentru asigurarea de cantităţi suficiente de vaccin şi antivirale, se pare că se uită de constituirea unor stocuri de antibiotice pentru tratamentul pneumoniei

În contextul unui efort deosebit pentru asigurarea de cantităţi suficiente de vaccin şi antivirale, se pare că se uită de constituirea unor stocuri de antibiotice pentru tratamentul pneumoniei secundare bacteriene apărute la pacienţii cu gripă pandemică. Conform specialiştilor americani, 45 milioane de persoane vor avea nevoie de îngrijiri medicale, din care 10 milioane vor fi internaţi în spital în cursul unei pandemii.
Comparativ, în fiecare an, în SUA se înregistrează circa 4 milioane de pneumonii, din care un milion necesită internarea, ceea ce presupune o creştere de circa 10 ori a necesarului de antibiotice.
Într-un articol publicat în "The Lancet", cercetătorul John Brundage face o analiză a relaţiilor dintre gripă şi suprainfecţiile bacteriene din cele trei pandemii ale secolului trecut (1918, 1957 şi 1968). El atenţionează că mortalitatea înregistrată s-a datorat, în marea majoritate a cazurilor, pneumoniilor secundare cu Streptoccocus pneumoniae, Stafiloccocus aureus, Streptoccocus pyogenes şi Hemophilus influenzae şi în mai mică măsură pneumoniilor primare virale.
Tratamentul cu antibiotice administrat în cazurile de gripă aviară severă a fost instituit doar în ipoteza suprainfectării bacteriene şi nu a avut o argumentaţie etiopatogenică solidă.
Virusurile pandemice determină mai rar leziuni necrotice, afectarea fiind în principal de natură inflamatorie, ceea ce favorizează asocierea virobacteriană sau suprainfectarea bacteriană.
Dar în ultimii ani, chiar în SUA au fost perioade frecvente de lipsă a antibioticelor în spitale, mai ales cele injectabile, în special după instituirea de către autorităţile federale a metodei de aprovizionare la timp (just in time) care să asigure un stoc pentru tratarea bolnavilor internaţi de aproximativ 10-15 zile, cantitate insuficientă în cazul creşterii bruşte a consumului.
În ceea ce priveşte pregătirea pentru pandemie, guvernul SUA intenţionează să constituie o "Rezervă Strategică Naţională" de circa 45 milioane cure de antibiotice care să asigure tratamentul numărului corespunzător de pneumonii dintr-o pandemie.
O soluţie pare să fie la îndemână, "Rezerva Strategică Naţională" de 40 milioane de cure stocată pentru profilaxia antraxului timp de 60 zile, stoc din care majoritatea este constituită din ciprofloxacină şi doxicilină, dar acestea se folosesc pentru tratamentul majorităţii pneumoniilor, existând totuşi o problemă, acestea fiind doze orale, iar pneumoniile internate necesită, în general, antibiotice injectabile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite