Stilul de viaţă influenţează starea vaselor de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verificarea  nivelului colesterolului trebuie făcută în mod regulat după vârsta de 40 de ani
Verificarea nivelului colesterolului trebuie făcută în mod regulat după vârsta de 40 de ani

Sedentarismul, kilogramele în plus şi fumatul grăbesc depunerea de grăsime pe artere. La nivel mondial, jumătate din decese survin din cauza aterosclerozei. Boala apare în jurul vârstei de 40 de ani, însă, în ultimii ani, sunt afectaţi tot mai mulţi tineri.

Atunci când în interiorul vaselor de sânge se depun grăsimi (plăci de aterom), apare ateroscleroza. Plăcile de aterom, care se formează în timp din cauza nivelului crescut de colesterol, îngustează diametrul arterelor şi încetinesc sau opresc fluxul sanguin către diferite organe ale corpului. Prin urmare, nu întârzie să apară bolile cardiovasculare, infarctul de miocard ori accidentul vascular cerebral (AVC).

Deteriorarea vaselor de sânge se produce, în cele mai multe cazuri, din cauza stilului de viaţă dezordonat, spun specialiştii. Astfel, consumarea în exces de alimente procesate duce la supraponderalitate, recunoscută drept prima cauză a afectării sănătăţii vaselor de sânge.

„Persoanele supraponderale sau obeze sunt ameninţate de ateroscleroză din trei motive: le creşte nivelul colesterolului, care afectează vasele de sânge, sunt predispuse la diabet, care «roade» arterele şi au risc crescut de hipertensiune arterială, care pune presiune pe vasele de sânge", explică profesorul doctor Mircea Cinteză, şeful Clinicii Medicale III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Prin urmare, adoptarea unui regim alimentar cu puţine grăsimi saturate poate duce la scăderea nivelului colesterolului si, implicit, la încetinirea progresiei bolii.

Mişcarea este obligatorie

Până la vârsta de 50 de ani, ateroscleroza poate fi prevenită doar prin adoptarea unui regim alimentar bazat pe multe fructe şi legume, spun specialiştii. După această vârstă însă, dieta trebuie completată cu un program de mişcare.

Medicii spun că după vârsta de 50 de ani nu mai avem arterele la fel de flexibile ca în tinereţe şi, prin urmare, putem combate acest neajuns prin practicarea unui sport.

Sunt recomandate sporturile care solicită în acelaşi timp mai multe grupe musculare, precum aerobicul, joggingul şi ciclismul. Pentru a obţine rezultate bune se recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică, de cel puţin trei ori pe săptămână.

Fumatul „blochează" arterele

În cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială şi de hipercolesterolemie, fumatul creşte de două ori riscul de ateroscleroză, atenţionează medicii. În această situaţie se află persoanele care fumează o jumătate de pachet de ţigări pe zi.

„Fumul de ţigară face în interiorul vaselor de sânge un fel de mlaştină care favorizează creşterea cheagului de sânge", spune profesor doctor Mircea Cinteză. Efectul nociv al fumului de ţigară asupra vaselor de sânge mai depinde de perioada în care debutează fumatul şi de numărul de ani în care s-a practicat acest obicei. Vestea bună însă este că efectele fumatului sunt reversibile, iar riscul de deces coronarian se reduce.

Evoluează fără simptome

Orice persoană trecută de 40 de ani ar trebui să facă un consult medical pentru a depista eventualele modificări la nivelul vaselor de sânge precursoare aterosclerozei. Asta deoarece, în cele mai multe cazuri, ateroscleroza evoluează fără simptome, ceea ce creşte riscul de deces prin infarct de miocard sau AVC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite